Hlavní obsah

Když ženské voní benzinem. Na šminky musí královny dun zapomenout

Praha

Se šminkami vůbec nepočítá, taky šampón jí mechanici vyhazují. Hlavní věc je, aby svůj premiérový Dakar dojela a spatřila cíl. Ollie Roučková si během kariéry polámala kompletně všechna žebra, měla zlomený nos, odřeniny... Teď je se svou čtyřkolkou nachystaná zařadit se mezi královny dun. V přiloženém videu se můžete podívat na reportáž z letní přípravy, kdy ještě neměla start na Rallye Dakar jistý.

Ollie Roučková v přípravě na slavný DakarVideo: Sport.cz

 
Článek

Že sedla na čtyřkolku, rozhodlo její první rande. Připravovala se doma, čančala, vzala si šaty a lodičky. A najednou uslyšela rachot pod barákem a tam stál přítel na něčem divném. A teď je součástí historického průlomu.

Poprvé jsou mezi českými účastníky slavné rallye i dvě ženy. Ollie Roučková pojede na čtyřkolce a Gabriela Novotná na motocyklu.

Připomeňme si ve stručnosti některé známé účastnice prestižního závodu.

Jutta Kleinschmidtová - Němka je nejúspěšnější ženou na Rallye Dakar. Nejdřív startovala na motorce, později přešla na čtyři kola. Nejprve jako spolujezdec, pak se sama chopila volantu auta. Dokázala vyhrát etapu a v roce 2001 s Mitsubishi také celý závod.

Christine Martinová - Francouzská motorkářka v roce 1981 obsadila skvělé 10. místo, což bylo až do předloňska nejlepší umístění ženy v této kategorii.

Martine De Cortanzeová - Také tato francouzská motorkářka patřila k prvním amazonkám závodu. Dosáhla až na celkové 19. místo.

Laia Sanzová - Vynikající španělská motorkářka, sedmnáctinásobná mistryně světa v trialu a na enduru. Na Dakar jezdí od roku 2011 a je nejrychlejší ženou v historii soutěže, nejlépe skončila na devátém místě.

Annie Seelová - Urputná malá Švédka jela závod jak na motocyklu, tak v autě. Spolujezdce našla na inzerát, v němž měla tři podmínky - mít auto, peníze a zkušenosti. S Nizozemcem Heskesem ovšem závod nedokončili.

Ilka Minorová - Spolupráce s rakouskou navigátorkou se českému pilotovi Martinu Prokopovi neosvědčila. Spoustu času ztratili blouděním, a tak si zkušený závodník nebral servítky. „Nadával jsem v autě plynule česky. Rozuměla mi. Strávili jsme dost času v přípravě, základní slovíčka tedy znala," usmívá se. V posledním ročníku Dakaru nicméně dojeli na 11. místě a byli nejlepší netovární posádkou mezi osobními automobily.

Reklama