Hlavní obsah

Jágr nedokázal odmítnout, když ho český hokej volal. Lídry ale prý budou jiní

Praha

Když loni po mistrovství světa v Minsku Jaromír Jágr prohlásil, že končí v národním týmu a že je čas odejít, znělo to všem jako jeho definitivní tečka za účinkováním v národním týmu. Nakonec je ale všechno jinak, Třiačtyřicetiletý útočník se chystá představit i na šampionátu v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jaromír Jágr v Praze odehraje už desátý světový šampionát.

Článek

Změnu rozhodnutí podle svých slov nemá povinnost někomu vysvětlovat. „Nechci si však jednou něco vyčítat a rád bych měl i čisté svědomí z toho, že jsem udělal pro český hokej maximum. Nebo se alespoň snažil pomoct někomu, když mě o to žádá, proto jsem do Prahy přijel," tvrdí Jágr, který si připíše jubilejní desátou účast na šampionátu.

Když před rokem trval na konci reprezentační kariéry, vyčítal si, že při angažmá v NHL už není po bleskovém přechodu na širší evropské kluziště tak prospěšný týmu, jak by si sám představoval a navíc ztrácí pocit, že by mohl sám rozhodovat zápasy. Přesto vyslyšel volání o tom, aby v Praze ještě hrál. „Nikdy nevíš, co se stane. Všechno na světě se ale děje z nějakého důvodu a tvoje kroky musí vést tak, že vidíš smysl svého konání," uvažuje.

Po příletu mlžil

Olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa se zapojil do přípravy reprezentace až týden před začátkem turnaje a tvrdošíjně opakoval, že o jeho startu na MS stále není jasno. „Rozumný bude počkat, jaký hráči budou k dispozici. Nesmíme zapomenout, že spousta kvalitních hokejistů ještě vypadne z prvního kola Stanley Cupu. Jsme s trenérem Růžičkou dospělí lidé, tak se dokážeme nějakým způsobem dohodnout i podle toho, kdo přijede," vykládá Jágr a zažertuje, že kdyby neměl hrát, tak bude poctivě fandit z tribuny.

Nikdo v Česku si ale neumí představit, že by Jágr nehrál, když už tady je. Při brněnské generálce vyjel po čtyřech letech zase na český led a uvítal jej ohlušující potlesk. Nohy mu už nekmitají jako před lety, ale pořád umí předvést obdivuhodné krytí kotouče, přesnou střelu švihem i cit pro hru. „Jo, bylo to dobrý, ale špatný v tom, že musíš pokračovat, aby ses cítil dobře, a to se mi už moc nechce," usmívá se.

Je potřeba stylovější odchod

Jakmile bylo jasné, že s Floridou na play off letos nedosáhne, nemohla ani legendární osmašedesátka na šampionát nemyslet. Pozitivní bylo, že tam Jágr hokejově pookřál a nakonec tedy neodolal možnosti loučit se s českým dresem v Praze před publikem, které ho miluje. V Minsku sice pln emocí prohodil, že reprezentační dres přes hlavu už nikdy nepřetáhne, ale nakonec možná i samotnému Jágrovi došlo, že by mu slušel stylovější odchod.

„Už od příletu domů bylo na atmosféře znát, že se blíží mistrovství světa, tak jsem se docela těšil," připouští. „Samozřejmě, že bychom si všichni přáli užívat si doma báječnou atmosféru, ale k tomu je třeba vyhrávat. Když to bude opačně, tak se dostaví spíš trápení, ale i s tím se musí mužstvo nějak vypořádat a hlavně nic nezabalit," uvažuje geniální hokejista, jenž na mistrovství světa debutoval ještě v juniorském věku přesně před čtvrtstoletím.

Nechyběl ani na minulém domácím MS v Praze v roce 2004, a i tentokrát cítí očekávání fanoušků. „Tlak je vždycky, pokud děláte něco naplno a záleží vám na výsledku. Může to být o něco větší, když je to v Česku, kde nás jako hokejisty vidí daleko lepší, než doopravdy jsme. Touhy všech jsou maximální, minimálně osm zemí má šanci zlato získat," říká Jágr, jenž by určitě byl rekordmanem v počtu startů na MS, kdyby většinu kariéry neprožil v zámořských klubech hrajících většinou v čase šampionátu play off.

Jágrova dosavadní MS
1990 Bernbronz10/3+2
Jako osmnáctiletý junior, tehdy ještě s číslem 22, zářil v útoku talentů s Reichlem a Holíkem, vzápětí ho draftoval Pittsburgh.
1994 Milán7. místo3/0+2
Přijel do Itálie až během turnaje, na němž trápící se tým vyhlížel spasitele a tím bez prostoru na aklimatizaci být nemohl.
2002 Jönköping5. místo7/4+4
Hrál s velkou chutí a chtěl napravit olympijský krach, po šesti vítězstvích ale přišla zase čtvrtfinálová prohra.
2004 Praha5. místo7/5+4
Parádně rozjetý šampionát doma zastavilo bolestné vyřazení s USA po nájezdech, při nichž Jágr nastřelil tyč.
2005 Vídeňzlato8/2+7
V čase výluky k titulu pomohl i se zlomeným malíčkem, absolutně se obětoval tým.
2009 Bern6. místo7/3+6
Přijel z angažmá v Omsku přivyklý evropským rozměrům ledu, jenže ani jeho příspěvek nezlomil ofenzivní bídu.
2010 Kolín nad Rýnemzlato9/3+4
Podceňovaný tým probudil motivačním projevem, pak s ním přestál krizi a nakonec slavil zlato.
2011 Bratislavabronz9/5+4
Hrál asi nejhezčí hokej, co kdy na šampionátu ukázal. Ve čtvrtfinále s USA si připsal první reprezentační hattrick.
2014 Minsk4. místo10/4+4
Čelil místy výrazné kritice, že často fauloval a málo bráníl, přesto byl nejproduktivnějším hráčem a nebezpečný při každém střídání.
Pozn. Za umístěním je uveden počet zápasů/bilance v kanadském bodování.

Ať už přijel kamkoli na mistrovství světa, prakticky vše se točilo kolem Jágra, který byl na ledě k nepřehlédnutí a klíčovou roli měl i mimo něj. Nejvýrazněji to bylo znát před deseti, resp. pěti lety u zlatých cest ve Vídni a Kolíně nad Rýnem. Ať už jde o nezapomenutelnou anabázi kolem zlomeného malíčku v rakouské metropoli či Jágrův burcující projev směrem k podceňovanému mužstvu, které pomohl stmelit natolik, že se v Německu dostalo ze dna až na vrchol.

Jágr sám mluví o tom, že v reprezentaci na sobě cítí obrovskou zodpovědnost. „Jde trošku o psychiku, že já od sebe, ale i ti lidé očekávají, že přijede Jágr a nějakým způsobem bude dominovat. Ta doba už je ale pryč, já se za to neschovávám, prostě to tak je. I když bych si přál, aby to tak nebylo," uvažuje Jágr.

Ofenzivním lídrem by měl být Voráček

Podle něj by jasným ofenzivním lídrem českého mužstva měl být Jakub Voráček z Philadelphie, pátý muž kanadského bodování NHL. „Ne že měl, on musí. Voras měl parádní sezónu a letos jsem po dlouhé době viděl, že nějaký Čech byl v zámoří tak velkým přínosem a táhl své mužstvo," tvrdí nejproduktivnější Evropan v historii NHL.

V Praze bude na národní tým ze všech stran doléhat obrovský tlak a Jágr má schopnost být tím, kdo mu uleví. Obdivuhodný dříč, hokejový filozof i vyhlášený glosátor dokáže rozchechtat celou kabinu. Na druhou stranu sice působí dojmem dobráckého introverta, ale když něco řekne, má to svou váhu. „Každý z hráčů dělá maximum, to mi věř, ale ne vždycky to vyjde. Než někdo začne s ostrou kritikou, měl by se zamyslet a uvážit všechny okolnosti," tvrdí.

Letošní Jágrova role na šampionátu se skutečně může dost výrazně lišit od dřívějších let. Na ledě už možná tak výrazný být ani nemusí. Mužstvo už jeho góly tak nutně možná nebude potřebovat, nicméně legenda díky svému jménu na sebe strhne pozornost a ostatní budou pak mít větší prostor.

Reklama

Související témata: