Hlavní obsah

Dvě rány pro Růžičku! Ručinský na MS hrát nebude, nepřijede ani Židlický

Praha
Aktualizováno

Dvě špatné zprávy musel přijmout trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička. Na domácím mistrovství světa, které začíná už v pátek, nebude moct počítat s obráncem Markem Židlickým ani s útočníkem Martinem Ručinským. Trenéři dnes zároveň zapíšou na soupisku pro MS dva brankáře a devatenáct hráčů do pole, mimo zatím zůstává pět hokejistů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Martin Ručínský na MS hrát nebude.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Ručinský dohrával už extraligové play off v dresu Litvínova se zdravotními problémy a pod injekcemi. S národním týmem tento týden v pražské O2 areně vůbec netrénoval a docházel za fyzioterapeutem Pavlem Kolářem, který mu pomáhal zbavit se obtíží s dvěma vyhřezlými krčními obratli, z nichž olympijskému šampiónovi vystřelovala bolest do ruky.

Ve středu večer ale musel trojnásobný mistr světa boj o šampionát vzdát. „Zdravotní stav Martina Ručinského není takový, aby garantoval jeho stoprocentní připravenost a výkonnost na mistrovství světa. Jeho start by byl riskantní s ohledem na jeho zdraví i do budoucnosti," uvedl Pavel Kolář, který o Ručinského stavu ve středu informoval i kouče Růžičku.

Ručinský se tak nestane nejstarším hráčem, který by se zúčastnil mistrovství světa. "Bolí to, ale musíme to hodit za hlavu. Ale je to velká škoda, Martin měl vynikající sezónu a neskutečnou fazónu. Strašně by nám pomohl v kabině, ale fakt se nedá nic dělat. Na druhou stranu je férové, že nám Martin řekl, že není stoprocentní a nemělo by cenu hrát. Po sezóně možná bude muset i na operaci," prohlásil Růžička o Ručinského rozhodnutí.

Růžička nezapíše na soupisku pět hráčů:
Vladimír Růžička dnes zapíše na soupisku pro MS dva brankáře, sedm obránců a dvanáct útočníků. Mimo prozatím zůstávají gólman Jakub Kovář, obránci Michal Kempný s Vojtěchem Mozíkem a forvardi Michal Vondrka, Radek Smoleňák a Lukáš Radil. V průběhu šampionátu se na soupisku může dostat až 25 hokejistů, dva hráči ze současného kádru tak do MS nezasáhnou.

Nebyla to jediná špatná zpráva, která k jednapadesátiletému trenérovi dorazila. Z hledáčku posil si musel vyškrtnout i Marka Židlického. O osmatřicetiletého obránce Detroitu přitom Růžička moc stál, ofenzivní bek ale během série prvního kola play off NHL s Tampou Bay utrpěl otřes mozku, kvůli němuž nemohl zasáhnout do středečního rozhodujícího sedmého duelu, který nakonec Rudá křídla prohrála a sezóna pro ně skončila.

Stejně tak pro Židlického, jemuž otřes mozku nedovolí připojit se k národnímu mužstvu, nerozšíří tak svou bilanci šesti startů na MS. "Když jsem včera večer zaznamenal, že je zraněný, hned jsem mu psal a on mi odpověděl, že má otřes mozku. Je jasný, že s tím nejde hrát a musí se dát dohromady," řek Růžička.

Jak bude vypadat soupiska Čechů pro zápas se Švédy:
Pavelec, Salák - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Jordán - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Hertl - Simon, Koukal, Zaťovič

Reklama