Hlavní obsah

Kanaďané jsou favority, ale nesmíme k nim mít přehnaný respekt, nabádá Červenka

Praha

Sobotní utkání proti Lotyšsku na domácím mistrovství světa pro něj mělo speciální příchuť. Roman Červenka totiž nastoupil k jubilejnímu stému duelu v seniorské reprezentaci. „Určitě je to hezká meta, odehrát tolik zápasů za nároďák je pěkné,“ řekl po tréninku v holešovické Tipsport Areně útočník Petrohradu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka a Michal Jordán se radují z gólu české hokejové reprezentace.

Článek

„Když jsem byl malej kluk, vůbec jsem nečekal, že bych toho mohl dosáhnout. Přál jsem si odehrát alespoň některý zápas za reprezentaci, byl to můj sen. Dneska jsem rád, že se mi to povedlo," těší devětadvacetiletého Červenku, který si ihned vybaví svou reprezentační premiéru.

„Bylo to v Olomouci v přáteláku se Švýcarskem," vzpomíná na duben roku 2007, kdy svůj první zápas ozdobil gólem a zmírnil tak porážku Čechů na 1:3. V roce 2009 se poprvé dostal na mistrovství světa, to letošní je pro něj už páté. „Když mám vybrat svůj nejdůležitější zápas, tak je to určitě finále mistrovství 2010, to byl můj největší hokejový úspěch," vrací se k výhře 2:1 nad Ruskem a zisku titulu mistrů světa.

Červenka: Nevěřím, že tu někoho porazíme 6:1

Nyní poprvé v kariéře na vlastní kůži zažívá domácí šampionát. Sobotní výhra nad Lotyšskem podle jeho názoru dodala mužstvu klid před pondělní třaskavou bitvou s nadupanou Kanadou.

„Lotyši jsou nebezpeční, skoro celý tým hraje v sezóně pohromadě v Rize. Těžko se proti nim při hře v pěti prosazovalo, v obranném pásmu jsou silní. Strašně důležité bylo, že nám vycházely přesilovky. Ty budou rozhodovat i dál. Žádný soupeř není slabý, nevěřím, že se nám povede dát někomu 6:1."

Nyní už se ale plně soustřeďuje na Kanaďany. „Mají tady hodně dobrý mužstvo a už se na to těším. Švédi tu sice taky mají vynikající tým, ale Kanaďané nás stoprocentně prověří. Bude to hodně těžký, na druhou stranu k nim ale nesmíme mít přehnaný respekt," uvědomuje si Červenka. „Ale dá se říct, že favoritem zápasu je Kanada."

Český tým znovu požene vyprodaná O2 arena. „V podvědomí samozřejmě člověk tu atmosféru má, ale na ledě ji úplně nevnímám. Když se dá gól nebo je přerušení a lidi do toho jdou, je to znát. Vyhecuje vás to třeba před buly, ale při hře na ni nemyslíte," tvrdí Červenka, který na rozdíl od některých svých spoluhráčů sleduje během šampionátu novinky na internetu. „Přečtu si, co je potřeba. Na internetu jsem normálně, jako by žádné mistrovství ani nebylo."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články