Hlavní obsah

Pavelec: Francouzi na Jágra hokejově nemají, tak se ho snažili dohrávat

Praha

Postavil se do branky a v první třetině na něj šly pouhé tři střelecké pokusy Francouzů. Přesně takové zápasy gólmani nemají příliš v lásce, Ondřej Pavelec to ale zvládl a devatenácti úspěšnými zákroky pomohl české hokejové reprezentaci k výhře 5:1 na domácím MS. „Možná to vypadalo, že to bylo jednoduchý, ale nebylo. Tak nějak jsme splnili povinnost, ale všichni viděli, jak Francie hrála minulý rok. Zvládli jsme to,“ těšilo sedmadvacetiletého brankáře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Ondřej Pavelec zasahuje proti Charlesovi Bertrandovi z Francie.

Článek
Fotogalerie

Tušil jste předem, že půjde o zápas, v němž nebudete v moc velké permanenci?

Tak nějak jsem čekal, že to bude takhle vypadat. Na druhou stranu, ani v zápase s Kanadou toho na mě za první třetinu moc nešlo. Proti Francouzům jsem se do toho dostal po jejich druhé střele. Nebylo to jednoduché, ale poprali jsme se s tím. I kvůli tomu, že Francouzi po nás po nahození puku nechodili moc důrazně a já měl celkem čas na rozehrávku bekům.

Jak se v pasážích, kdy na vás moc střel nejde, udržujete v koncentraci? Mluvíte třeba sám na sebe?

Jo, jo. Zvlášť v takové atmosféře a ještě když vedete. Na jednu stranu je příjemný, že na vás není takový tlak, ale zase můžete dostat nějaký gól z ojedinělé střely. Proto je strašně důležité být pořád soustředěný.

Ulevilo se vám, že po bezbrankové první třetině jste se hned v úvodu té druhé dočkali vedoucího gólu?

Všem se nám ulevilo, protože jsme na to čekali. Moc nám to pomohlo. I první třetinu jsme ale odehráli dobře, podle svých představ. Pak se mi ulevilo ještě jednou po druhém gólu, jenže jsme pak hned inkasovali.

Co se před jediným gólem soupeře přihodilo?

Francouzi měli puk za bránou a já si vzpomněl na gól Kanady proti nám, když mi to zametl kolem tyče. Takže teď jsem si tyč hlídal. Jenže puk šel na prostředek a já si v první chvíli myslel, že na našeho hráče, protože jsme byli dobře rozestavění. Jenže odněkud vyjel soupeř a já nic neviděl, jen jsem zvolil instinktivní zásah.

Francouzi s přibývajícími zákroky začali více dohrávat souboje a několikrát si vyšlápli i na Jaromíra Jágra...

Jarda je náš nejlepší hráč. Hokejově na něj nemají, tak se ho snažili dohrávat. Ale bylo to v rámci pravidel, nic zákeřného. Háky a sekery budou proti takovému hráči vždycky. Jinak ho nezastavíte a on už je na to dvacet let zvyklý.

Máte pocit, že ve hře českého týmu ubývá chyb?

Pokroky vidím. Kluci měli hrozně málo času se sehrát a každý zápas je na to dobrý. Ale optimální sestava se pořád hledá a uvidíme až dál, jestli si už všechno sedlo. Když teď budu říkat, že je to lepší a lepší, a pak vypadneme ve čtvrtfinále, budou nám tyhle řeči k ničemu.

Zaznamenal jste vyjádření bývalého reprezentačního brankáře Jiřího Holečka, že v současném kádru národního týmu nefiguruje žádný nadprůměrný gólman?

Samozřejmě jsem si něco přečetl, ale nechci to komentovat. Máme za sebou čtvrtý zápas na mistrovství světa a jsem dost soudný na to, abych se k těmto věcem nevyjadřoval. Je to něčí názor, který neovlivním.

Reklama