Hlavní obsah

Trumfuje ho jen Voráček, mladík Simon září na MS. Přitom z něj byl málem tenista

Praha

Je benjamínkem týmu, na ledě si ale počíná jako ostřílený mazák. Dvacetiletý útočník Dominik Simon absolvuje své první seniorské mistrovství světa a v Růžičkově výběru patří k nejlepším hráčům. Je nesmírně platný. Vstřelil gól, u dalších pěti asistoval. Duely před vyprodanou O2 arenou si náramně užívá, diváky udivuje výbornými výkony. V Praze však startovat vůbec nemusel. Před pár lety dokonce nechybělo mnoho, aby jeho hokejový talent zůstal navždy skrytý. Ve třinácti letech učinil klíčové rozhodnutí, a jak se ukazuje, bylo šťastné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Dominik Simon oslavuje svůj gól během utkání se Švédy.

Článek

Odmala se věnoval sportu. Nakoukl i do světa motorismu. "Jako malej jsem jezdil motorky. Spíš i kvůli tátovi. Trochu jezdil, sledoval to. Docela se mi to líbilo, ale pak na to nebyl čas. Spíš jsem začal hrát tenis. Dělal jsem ho spolu s hokejem do třinácti let a poté se rozhodoval, čemu dám přednost," vypráví o svých sportovních začátcích Simon.

Vybíral mezi dvěma sporty a volba padla na hokej. "Tenis se mi taky líbil. Mohl jsem hrát v singlu sám za sebe, ale táhlo mě to víc ke kolektivnímu sportu. Jsem rád, že jsem si vybral hokej," říká rodák z Prahy, jenž poprvé vyjel na kluziště ve čtyřech letech.

"Byl jsem na veřejném bruslení ve Velkých Popovicích, kde jsme měli nedávno s reprezentací přípravný kemp, tak jsem zavzpomínal. Tam jsem byl do šesti let, pak šel do Slavie a následně kvůli hokejové škole na Spartu," popisuje mladý forvard.

Bruslit a střílet může i doma

Rodina jej v kariéře velmi podporuje. Jeho otec mu u domu dokonce nechal vyrobit malé hřiště s bránou. Zabruslit si a pilovat střelbu tak může celoročně. "Mám tam syntetický led, je to super věc. Moc velké to není, asi čtyři na dvanáct metrů. Měl jsem ho jednu zimu i v garáži, takže mám ostřílený vrata," usmívá se Simon. "Venku se to dá výborně využít, hlavně když je hezké počasí. V létě si můžu v klidu zastřílet na zahradě doma a můžu být přitom na bruslích. I teď to hřiště někdy využiju. Jsem za něj rád, musím tátovi moc poděkovat," libuje si.

Šikovný forvard podává na šampionátu skvělé výkony. Je pohyblivý, výtečně bruslí. Vyhrává osobní souboje a vytváří šance pro své spoluhráče. V sedmi utkáních základní skupiny posbíral šest bodů, víc jich má z českého mužstva už jen Jakub Voráček (7). Simon, který nebyl draftován, je na ostře sledovaném turnaji pod drobnohledem skautů. "O něčem vím, ale nevnímám to. Soustředím se jen na to, abych hrál co nejlíp, abych co nejvíc pomohl týmu," tvrdí.

V Plzni má platnou smlouvu i na příští sezónu. Zda ji však dodrží, není vůbec jisté. Krouží kolem něj řada zájemců z KHL i NHL. "Odmala mám sen hrát v NHL, toho se budu držet. Když někdy bude nějaká šance, tak po ní půjdu," uzavřel Simon, který se s národním týmem chystá na veledůležitou čtvrtfinálovou bitvu s Finskem.

Reklama