Hlavní obsah

Bylo to nejlepší mistrovství v historii, tvrdí Král. Další domácí vidí v roce 2023

Praha

Před začátkem domácího hokejového šampionátu měl menší obavy, jestli se vrcholná sportovní akce roku podaří uspořádat bez komplikací. Teď může prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král s čistým svědomím říct, že všechno klaplo na výbornou. Po organizační i sportovní stránce. „Panuje absolutní spokojenost s tím, jak mistrovství světa v Praze a Ostravě proběhlo,“ libuje si Král.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Článek

Dokázal jste si vůbec před začátkem turnaje představit, že by se jeho organizace mohla takhle podařit?

Nikdo jsme nečekali, že to takhle klapne. Měl jsem různé skryté obavy, aby se něco nestalo, třeba jako různé výhrůžky, telefonáty a tak. Prostě věci, které se kolem sportovních akcí dějí, a nejde je úplně ovlivnit. Ale nenastaly, všechno proběhlo výborně. Jsem přesvědčený o tom, že to bylo nejlepší mistrovství v historii. Velmi přátelské, v příjemné atmosféře a vynikající po sportovní stránce. Týmy, co do Česka přijely, byly neuvěřitelné – zejména Kanada, ale taky Rusko nebo Švédsko dorazily v plné síle.

Skutečně jste nemusel řešit jediný problém?

Opravdu jsem nepotkal člověka, který by nadával. Lidé nás zastavují na ulicích a děkují nám, stejně jako lidé na kongresu (Mezinárodní hokejové federace). Všichni jsou prostě nadšení, ať jsou z kterékoliv země. Fakt jsem nečekal, že to bude takhle dobrý.

Jaké bylo poslouchat slova chvály?

Příjemný, protože na to člověk není vůbec zvyklý. Často se to nestává, v mé funkci a pozici nestojí devět dnů z deseti za nic a ten desátý teď trvá víc dnů a je to dobré. Vždycky jenom čekám, odkud něco přiletí, ale tohle je neuvěřitelný. Nezaznamenal jsem jediný problém, snad jen zezačátku, kdy byly v aréně vlažné párky. Jsem z toho fakt nadšenej, byla to neuvěřitelná akce. Rozhodně jsme si nemysleli, že to vyjde až takhle. Samozřejmě patří dík všem, co se kolem toho nadřeli. To nejsou desítky, ale tisíce lidí - počínaje hlavními organizátory až po dobrovolníky, kteří odvedli obrovský kus práce.

I po sportovní stránce jste spokojený?

V tak obrovské konkurenci bylo přejít čtvrtfinále, při kterém jsem byl pochopitelně nervózní, a dostat se mezi poslední čtyři, úspěchem. Tvrdil jsem to už dlouho předem. V semifinále s Kanadou jsme věděli, že se všechno musí sejít v jeden konkrétní moment, aby se to povedlo. Nevyšlo to, třeba by se ale všechno odvíjelo jinak, kdyby nám rozhodčí na konci druhé třetiny uznali jasný gól. Ale takový je sport, vůbec na to nežehrám. Škoda, že se nepodařilo získat alespoň bronz, moc jsem si ho přál.

A jak se turnaj vydařil po ekonomické stránce?

Výsledky už se nám rýsují a víme, že určitě neproděláme. Naopak si myslím, že i vyděláme. Bude to velmi slušný výsledek.

Můžete být konkrétnější?

Nechci, aby mě někdo bral za slovo. Ale šampionát nás stojí 650 až 700 miliónů. Určitě vyděláme v řádu desítek miliónů.

Zejména kvůli obrovskému zájmu fanoušků. Arény v Praze i Ostravě byly většinou vyprodané a dokonce jste překonali divácký rekord, který vám loni sebral běloruský Minsk. Máte z toho velkou radost?

Rekord jako takový nebyl nic prvoplánového, že bychom si řekli, že ho za každou cenu musíme překonat. To, co se stalo, jsem samozřejmě nečekal. I v Ostravě se vyprodávaly zápasy, u kterých by mě to v životě nenapadlo. Je to obrovský kompliment fanouškům. Taky tomu přispěli ti dva blázniví králíci (maskoti Bob a Bobek), kteří lidi táhli. Atmosféra prostě byla úžasná a lidem patří velký dík, jak naplnili haly.

Nalákaly fanoušky i hvězdy typu Crosbyho, Malkina, Kovalčuka a další?

Jednoznačně! V momentě, kdy se řeklo, že přijíždí Crosby a Giroux, se ze dne na den začaly doprodávat lístky na zápasy Kanady. Bavil jsem se s nimi a říkali mi, že Česko táhne. Praha je krásná destinace a i Ostrava už je dneska zajímavá. Prý bylo obrovský, co se dělo na Stodolní. Taky měli v Ostravě výbornou skvadru - Dánové, Rusové, Finové, společenský život byl veliký. Od Kanaďanů zase vím, že Crosby volal snad dvě hodiny poté, co vypadl Pittsburgh, že má zájem jet. Dokonce prý museli odmítnout Tavarese, taky se sám nabízel, ale už pro něj neměli flek. Praha prostě táhne, má svůj šmak nebo jak bych to řekl. Je to až k neuvěření.

Zvyšuje se tím, jak jste vše perfektně zvládli, šance i na další kandidaturu České republiky coby pořadatele MS?

V každém případě! Zaběhnutý cyklus deseti jedenácti let bychom mohli o nějaké tři roky zkrátit. Pan Fasel říkal, že takovéto šampionáty by nejradši pořádal dvakrát do roka. Necháme si spočítat, co to přineslo naší zemi a městům, jsou to podle mě obrovské peníze. Stačí si vzít výtoče piv, hotely, cestování, vstupné... Snad už na těch správných místech pochopí, jaký je sport fenomén a co své zemi přináší, když se to udělá dobře.

Kdy byste tedy rádi zorganizovali další šampionát v domácím prostředí?

Viděl bych to na rok 2023. Budeme teď připravovat kandidaturu, ale je taky otázka, jak to bude s olympiádami (zda na nich budou startovat hráči z NHL). Na to zatím nikdo nedá odpověď.

Stačil jste si vůbec turnaj užít i jako fanoušek?

Moc ne, protože jsem pořád měl povinnosti. Během hokejů jsem musel opouštět sedadlo a vlastně jsem neviděl jediný celý zápas. Třeba při čtvrtfinále s Finy jsem odešel v půlce třetí třetiny a doposlouchával jsem ho v rádiu. Těm klukům jsem to tak strašně přál, že jsem byl až nebývale nervózní. Od té doby jsem ale úplně v pohodě.

Líbilo se vám hokejové MS v Praze a Ostravě?
Ano
98,4 %
Ne
1,6 %
Celkem hlasovalo 24721 čtenářů.

Reklama

Související témata: