Hlavní obsah

Francie - Švýcarsko 1:3Švýcaři po zaváhání s Rakouskem zdolali na MS Francii

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Hollenstein 0 : 1
22. Josi 0 : 2
49. Raux 1 : 2
60. Suri 1 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Švýcarska zdolali v základní skupině A na mistrovství světa v Praze Francii 3:1 a připsali si první výhru na turnaji. Vicemistři světa z roku 2013 si spravili chuť po úvodní prohře s rakouským nováčkem 3:4 po samostatných nájezdech. Loňští čtvrtfinalisté Francouzi zůstávají bez bodu, protože už prohráli i s Německem.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Švýcarský gólman Leonardo Genomi(vlevo) vytlačuje Francouze Yoricka Treilleho z brankoviště v utkání MS skupiny A v Praze.

Článek

Francouzi přišli v první třetině o oporu Stéphana da Costu z CSKA Moskva, který odstoupil ze hry, i o další útočníky Sachu Treilleho a hvězdu Antoina Roussela z Dallasu. Ti inkasovali tresty do konce utkání. Švýcaři nastoupili bez zraněného beka Deana Kukaka.

Francouzi mohli v osmé minutě při Streitově vyloučení otevřít skóre, ale Yorick Treille neuspěl. Početní výhodu nevyužili ani Švýcaři. Při Hollensteinově čtyřminutovém trestu pak byl za zákrok na Helblinga vyloučen na pět minut a do konce utkání Sacha Treille a Švýcaři se v přesilovce dostali do vedení.

Hollenstein na hraně ofsajdu vjel do útočného pásma, dostal se za obranu a prostřelil Hueta mezi betony. Roussel při desetiminutovém trestu vztekle zahodil láhev s pitím na kameru na trestné lavici a putoval do kabiny. Po 84 vteřinách druhého dějství Švýcaři zvýšili díky Josimu. Bek Nashvillu projel středem až před Hueta, položil si jej a pohodlně zakončil.

Suri rozhodl při power play

Pojistku vítězství měl na holi ve 44. minutě Walker, ale francouzský gólman jeho pokus vytlačil na tyč. Francouzi se za pět minut také dočkali, když se před brankou nejlépe zorientoval Raux a pokazil Genonimu čisté konto.

Při power play ale 54 sekund před koncem definitivně rozhodl do prázdné branky Suri. Český hlavní sudí Hodek s Rantalou a čárovými Puolakkou a Pihlbladem se ještě radili, zda střelec nepřevzal Brunnerovu přihrávku vzduchem v ofsajdu, ale gól nakonec platil.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Praha):
Francie - Švýcarsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 49. Raux - 16. Hollenstein (Brunner, Josi), 22. Josi (Fiala, Blum), 60. Suri (Brunner). Rozhodčí: Hodek (ČR), Rantala - Puolakka (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:6, navíc S. Treille 5 min. a do konce utkání, A. Roussel (oba Fr.) 10 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 8780.
Francie: Huet - Auvitu, Manavian, Besch, Herquefeuille, Chakiachvili, Janil, Diedue Fauvel - A. Roussel, S. da Costa, Desrosiers - S. Treille, Meunier, Bertrand - Y. Treille, T. da Costa, Fleury - Raux, Guttig, Claireaux - Lamperier. Trenér: Dave Henderson.
Švýcarsko: Genoni - Blum, Josi, Streit, Du Bois, Grossmann, Helbling - Bieber, Ambühl, Bodenmann - Hollenstein, Romy, Brunner - Fiala, Suri, Almond - Trachsler, Wieser, Walker - Schäppi. Trenér: Glen Hanlon.

Reklama

Související témata: