Hlavní obsah

Mladí a odvážní zaskočili obhájce. To nevyjde každý den, říkal americký útočník Nižněkamsku

Dvanáctkrát v řadě vyhrál ruský tým utkání na světovém šampionátu. Ten třináctý prohrál. A stejně jako v roce 2013 v Hartvall Aréně v Helsinkách, jej i v Ostravě porazili Američané. Ve čtvrtfinále tehdejšího turnaje utrpěli Rusové debakl 3:8, včera prohráli „jen“ v základní skupině 2:4.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Američan Trevor Lewis (vpravo) se raduje z gólu, který vstřelil ruskému brankáři Sergeji Bobrovskému.

Článek

„I když to podle jmen nemusí tak vypadat, Američané tady mají silný tým. Ano, porážka je porážka, ale je dobře, že to přišlo teď a ne zase ve čtvrtfinále. Není třeba propadat panice. Vše je v procesu a i když jsme dnes prohráli, pracovali jsme dobře. Otřepeme se a půjdeme dál," říkal brankář ruské sborné Sergej Bobrovský.

Američané Rusko předčili bojovností i obětavostí, hlavně pak před vlastní brankou. „Odvedli jsme velmi dobrou práci. Rychle jsme k nim přistupovali a nenechali je hrát," popisoval kouč USA Todd Richards. Mladý americký tým si tak po Finech (5:1) a Norech (2:1) vyšlápl i na obhájce mistrovského titulu. Precizní obranou vymazali největší ruské hvězdy a po třetí výhře na turnaji poskočili do čela ostravské skupiny B.

„Tři výhry jsou skvělý start. Ale je to pořád jenom začátek. Hrajeme velmi dobře a věřím, že v tom budeme pokračovat až do konce turnaje," radoval se Dan Sexton, jeden ze dvou Američanů, kteří loňskou sezónu odehráli v ruské KHL. „Hrát proti Rusku je vždy velká výzva. Jsme nesmírně šťastní, protože takový zápase se nepodaří odehrát každý den," popisoval útočník Nižněkamsku.

Americký kouč nechal proti Rusku odpočívat Connora Hellebuycka a do branky poprvé na turnaji vyslal třiadvacetiletého Jacka Campbella. A tah mu vyšel. Opora týmu AHL Texas Stars zkrotila patnáct střel a pustila jen dvě. „Spoluhráči mi hodně pomohli. Byly chvíle, kdy jsme byli pod velkým tlakem, ale odvážně padali do střel a spoustu puků ke mně ani nepustili," popisoval zásadní problém Rusů Campbell.

„Zlomovým momentem byl gól na 2:1 v přesilovce pěti proti třem," hledal důvody porážky ruský obránce Dmitrij Kulikov. „Ale nemyslím si, že bychom hráli špatně. Soupeř prostě využil své šance lépe než my," dodal bek Floridy.

Reklama

Související témata: