Hlavní obsah

Slovinsko - Norsko 1:3Norové přehráli Slovinsko a mají jistou záchranu mezi elitou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Thoresen 0 : 1
21. Muršak 1 : 1
24. Bastiansen 1 : 2
39. Holös 1 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Norska porazili v pátečním utkání na mistrovství světa v Ostravě Slovinsko 3:1 a dvě kola před koncem základní skupiny B mají jistotu setrvání v elitní divizi. Záchranářský duel rozhodli třemi využitými přesilovkami a udrželi se i ve hře o postup do čtvrtfinále.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Norský hokejista Patrick Thoresen (druhý zprava) slaví gól proti Slovinsku. Seveřané mají jistotu záchrany mezi elitou.

Článek

Už osmnáct hodin po neúspěchu s Finskem muselo Slovinsko znovu na led a v jednom z existenčních utkání o udržení v elitní skupině se nezbavilo smůly. Bez suspendovaného útočníka Goličiče bylo na začátku aktivnější, ale Urbas největší šanci po Muršakově průniku zahodil střelou do brankáře Haugena. Vzápětí po přísném verdiktu sudích putoval na trestnou lavici Mušič a už za devět sekund přesilovku zužitkoval krásnou tečí ze vzduchu Thoresen.

Slovinsko srovnalo krok bezvadným nástupem do druhé části. Muršak už po 15 sekundách z brejku skóroval švihem pod břevno a po šesti třetinách a 133 minutách ukončil čekání svého týmu na gól.

Když se zdálo, že se Slovinci nadechují, následovalo další vyloučení a Bastiansen už po třech minutách znovu vrátil vedení na stranu Norů. Oslabení byla slovinskou zkázou. Ze čtvrtého rezultoval třetí gól v jejich síti, o který se postaral ranou od modré čáry Holös. Šestou finální asistenci na turnaji si u něj připsal Mathis Olimb a zařadil se mezi nejlepší nahrávače šampionátu.

Gól 71 sekund před závěrem druhé části už byl na Slovince příliš. S výsledkem proti urputně hrajícímu soupeři nic nesvedli ani v dlouhé power play a v posledních dvou utkáních proti Spojeným státům a Dánsku musí pro udržení v elitní divizi nutně bodovat.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Slovinsko - Norsko 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Muršak (A. Kopitar, Kranjc) - 9. Thoresen (M. Olimb, Hölos), 24. Bastiansen (K. A. Olimb, Sörvik), 39. Hölos (M. Olimb, Thoresen). Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:3. Diváci: 8812 (vyprodáno).
Slovinsko: Kristan - Kranjc, Kovačevič, Robar, Gregorc, Vidmar, Pretnar, Štebih, Tavželj - Urbas, A. Kopitar, Muršak - Jeglič, Tičar, Sabolič - Razingar, Mušič, Pance - Verlič, Rodmar, Ograjenšek. Trenér: Matjaž Kopitar.
Norsko: Haugen - Tollefsen, Höllos, Nörstebö, Trygg, Sörvik, Bonsaksen - M. Olimb, Thoresen, Ask - Rosseli Olsen, K. Olimb, Martinsen - Trettenes, Bastiansen, Forsberg - Roest, Röymark, Stene - Dahlström. Trenér: Roy Johansen.

Reklama

Související témata: