Hlavní obsah

Slovák Jurčina: Laco nás podržel, my jsme se mu za to ale neodvděčili

Ostrava

Slovenští hokejisté si i nadále komplikují cestu do čtvrtfinále světového šampionátu. Po porážce s Norskem prohráli také s Finskem (0:2) a v tabulce skupiny B jim na čtvrté Bělorusko chybějí tři body. Ve zbylých zápasech proti Rusku (v neděli od 20.15) a USA budou muset zvítězit za tři body, jinak se mohou s nadějí, že si zahrají v play off, pomalu loučit. „Není třeba se vzdávat. Stále máme o co hrát,“ řekl obránce Milan Jurčina.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zklamaní hokejisté Slovenska po porážce od Finska.

Článek

Druhá porážka na turnaji je velkou komplikací. Co o ní rozhodlo?

Je to velká škoda, protože jsme s favoritem odehráli vyrovnaný zápas. Měli jsme dobré šance, v oslabení jednu velkou v podobě nájezdu na brankáře. Ale bohužel. Udělali jsme dvě hrubky, které rozhodly.

Těch chyb bylo ale vidět mnohem více. Finové byli v okolí branky často nepokrytí.

Máme v nohách čtyři těžké zápasy a dnes jsme hráli s Finskem, které patří mezi aspiranty na medaili. Takový zápas se nedá odehrát bez jediné chybky. Jánko (brankář Ján Laco) nás vzadu několikrát podržel, udělal velké zákroky. My jsme se mu za to ale nijak neodvděčili a šance trestuhodně zahazovali.

Zezačátku utkání jste se moc do útočení nehnali. To byl záměr držet se takto vzadu?

Jednoznačně, protože proti Finům nemůžete úplně otevřít hru. To bychom teď odcházeli z ledu třeba po výsledku 0:7. Snažili jsme se na ně tlačit ve středním pásmu, bránit je důsledně.

Napadali jste až ve třech hráčích.

Finy nemůžete nechat se rozjet, protože si s vámi pak udělají v rychlosti, co chtějí. Snažili jsme se je napadat už ve třetí třetině a myslím, že se nám to docela dařilo, ale k bodům to nevedlo.

Nevyšly ani přesilovky. Půl minuty jste hrál v pěti proti třem. Byli jste na to dobře připravení?

Na tak krátkém turnaji není moc čas na nějaké chystání a tvoření nových přesilových akcí. Jediné, co můžeme, je si to namalovat na tabuli. Ale na ledě je to jiné než na té tabuli. Každý tým brání jinak. Navíc, stejně jako my víme, jak o ni brání, oni vědí, jak my to hrajeme. Je to složité se prosadit.

Zbývají dva zápasy proti Rusku a USA, ve kterých bude potřeba vyhrát. Ustojíte to?

Není třeba se vzdávat, hráli jsme proti Finsku dobrý hokej, systém jsme drželi taky dobře. Myslím, že i oni z toho byli docela překvapení. Udělali jsme dvě hrubky a oni nám dali góly. Musíme se poučit a v příštím zápase protivníka porazit. Stále máme o co hrát.

Reklama

Související témata: