Hlavní obsah

Slovinsko - USA 1:3Američané jsou v čele ostravské skupiny, Slovinci se loučí s elitou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Nelson 0 : 1
17. Nelson 0 : 2
27. Mušič 1 : 2
42. Eichel 1 : 3
Záznam online reportáže

Ostrava

Hokejisté Slovinska nebodovali na mistrovství světa ani v šestém utkání a po prohře 1:3 s USA sestupují po roční epizodě o divizi níže. Američané vyhráli na turnaji popáté a jsou v čele skupiny B. Pod všechny její branky se v dnešním zápase podepsal Nelson, který vstřelil první dva góly a u třetího asistoval. Tři gólové přihrávky zaznamenal Lewis.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Američtí hokejisté přehráli na šampionátu Slovinsko 3:1. Dva góly vstřelil Nelson.

Článek

"Sestup je velkým zklamáním. Myslím, že tahle parta hráčů si zasloužila lepší výsledek, ale ve skutečnosti jsme nehráli dost dobrý hokej, abychom se udrželi mezi elitou," prohlásil po utkání hvězdný slovinský útočník Anže Kopitar.

Úvodní třetina patřila Američanům a jejich převahu vyjádřil dvěma góly Nelson, který vždy prokázal cit pro výběr místa. V prvním případě zakončil do prázdné branky po parádní přihrávce Reillyho od zadního mantinelu, podruhé dorazil v přesilové hře střelu obránce Faulka od modré čáry.

Američané pod dojmem vedení v prostřední části polevili, přenechali aktivitu soupeři, který si vytvářel šance zejména díky agilnímu Pancemu. Snížení Slovincům zařídil ze sólového úniku Mušič, který amerického brankáře překonal střelou nad lapačku. Kontaktní gól outsiderovi dodal sebevědomí, ale dalšími možnostmi pohrdl.

"Gól nás nabudil, měli jsme pak hodně střel a šancí, ale jejich brankář a obrana byli dobří. Škoda, že jsme už nic dalšího nevyužili," řekl Žiga Jeglič. Na druhé straně mohl favorita uklidnit Arcobello, jeho pokus však zastavila tyč. Dvoubrankový náskok vrátil Američanům až v úvodu poslední třetiny Eichel, který nechtěně tečoval Nelsonovu střelu do prázdné branky a sebral mu hattrick.

"Dali jsme mu to sežrat, ale myslím si, že Jack (Eichel) se snažil, aby se hokejkou puku nedotkl," komentoval situaci s úsměvem Lewis. "Celý zápas se naší lajně dařilo cpát kotouč do branky a z toho padly všechny naše góly. Brock (Nelson) je silný hráč a kolem branky si počínal výborně," uvedl. Nelson je se šesti brankami společně s Filipem Forsbergem ze Švédska nejlepším střelcem turnaje.

Po třetí brance Slovinci tušili, že jejich osud je zpečetěn a zápas se víceméně dohrával. V závěrečné power play, kterou začali už necelé tři minuty před koncem, ještě zahrozili, ale skóre se nezměnilo. Američané se vítězstvím odpoutali v čele skupiny od Rusů a Finů, před nimiž mají tři body náskok. Odehráli však o zápas více.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Slovinsko - USA 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 27. Mušič (Ograjenšek, Pretnar) - 5. Nelson (Reilly, Lewis), 17. Nelson (Lewis, Faulk), 42. Eichel (Nelson, Lewis). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Gofman (Rus.) - Tošenovjan (ČR), Semjonov (Est.). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 8202.
Slovinsko: Kristan - Robar, Kovačevič, Gregorc, Kranjc, Pretnar, Štebih, Tavželj, Vidmar - Urbas, A. Kopitar, Jeglič - Muršak, Tičar, Pance - Goličič, Mušič, Ograjenšek - Razingar, Rodmar, Verlič. Trenér: Matjaž Kopitar.
USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner - Larkin, Coyle, Lee - Smith, Arcobello, Vesey - Eichel, Lewis, Nelson - Bonino, Hendricks, Morin - Sexton. Trenér: Todd Richards.

Reklama

Související témata: