Hlavní obsah

MS dál každý rok. Proč něco měnit? Ekonomicky to funguje, odmítá Fasel

Praha

Hokej má jako jediný kolektivní sport mistrovství světa každý rok a šéf IIHF René Fasel na tom nechce nic měnit. Obhajuje to ekonomickým i sportovním úspěchem šampionátů. Dotaz, zda je vhodné pořádat MS každý rok, prý dostává pravidelně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident IIHF René Fasel (vpravo) při slavnostním zahájení MS s bývalým slavným reprezentantem Vladimírem Zábrodským (vlevo) a šéfem českého hokeje Tomášem Králem.

Článek

„Odpovím taky otázkou: Proč něco měnit, když to funguje? Loni v Minsku jsme měli přes šest set tisíc návštěvníků v hledišti a stovky miliónů diváků sledovaly šampionát v televizi. Letos jsem si jistý, že rekordní hranici v Česku ještě posuneme," říká Švýcar, stojící v čele světového hokeje už od roku 1994.

Myšlenka pořádat MS jednou za dva roky nebo ho vynechat alespoň v letech olympijských podle Fasela nepochází z hokejového prostředí. „Nejsem příznivec radikálních změn. Jde i o peníze a tento systém generuje slušnou částku. Nám se vyplatí pořádat šampionát každý rok. Možná by na něm mohlo hrát jen dvanáct zemí, ale ekonomicky to dobře vychází i na šestnáct a také marketingově je to fungující model," tvrdí Fasel a argumentuje i tím, že chce MS pravidelně vracet do hokejových zemí.

„Kdybychom měli šampionát jednou za dva roky, tak se do Česka vrátíme třeba až po dvaadvaceti letech a to by rozhodně nebylo dobře. Moc se mi líbí atmosféra a přál bych vám i sobě, aby Češi zůstali ve hře až do víkendu," pokračuje Fasel.

Nebrání se ani logisticky náročnějším turnajům ve dvou zemích. „Při modelu Švédsko, Finsko bylo chybou, že šlo o dva šampionáty po sobě, ale Kolín nad Rýnem a Paříž pro rok 2017, to je atraktivní spojení," míní.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články