Hlavní obsah

Švédští rozhodčí? To je katastrofa, zuří Finové. Sporný faul zesměšňují na internetu

Ostrava

Finští hokejisté vybojovali v úterním závěrečném utkání skupiny B v Ostravě vítězství nad Ruskem, díky němuž si zajistili čtvrtfinálový duel proti České republice, trenéři Suomi ale po výhře jen těžko skrývali rozladění. Rozčílil je výkon švédských rozhodčích.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Leo Komarov z Finska odchází do kabiny poté, co byl v utkání s Rusy vyloučen do konce zápasu.

Článek
Fotogalerie

Dvojice arbitrů Mikael Nord a Tobias Björk je mimo jiné naštvala především vyloučením Lea Komarova po střetu Jevgenijem Medveděvem na pět minut plus do konce utkání. „Ti rozhodčí byli katastrofální. Něco takového se na mistrovství světa prostě nesmí stát," zlobil se kouč Kari Jalonen.

Dost necitlivé vyloučení přišlo na konci první třetiny krátce poté, co se sborná ujala vedení 1:0. „Byl u toho čárový rozhodčí, který situaci sledoval a hlavní mu naslouchal. Bylo to celé úplně špatně," citoval finského trenéra švédský list Expressen.

Sotva na dvouminutový trest

Ani mohutné protesty hráčů Suomi verdikt sudí nezměnily. Zákrok byl navíc označen za faul kolenem, což se, i vzhledem k tomu, že si Medveděv ze střetu odnesl zranění v horní části těla, stalo ve Finsku terčem vtipů na internetu, kde se objevilo hned několik koláží naznačující bizarní možnosti, jak mohl Komarov zranit Medveděva kolenem.

Vedení finského týmu se nyní především snaží zamezit dalšímu disciplinárnímu trestu pro Komarova, který by mu mohl překazit start ve čtvrtfinále proti domácímu výběru. „Určitě budeme proti případnému disciplinárnímu trestu pro Komarova protestovat," ujišťoval Jalonen.

Nicméně hokejová legenda a člen disciplinární komise IIHF Valerij Kamenskij nevidí pro další trest důvod. „Tohle nebylo na nic víc než dvouminutový trest," okomentoval zákrok.

Přijedou posily z NHL?

Rusové však oponují, že pro Medveděva kvůli zranění šampionát předčasně skončil. Podle lékaře sborné utrpěl finalista play off KHL s Kazaní svalové zranění, které by bylo nejlepší vyřešit operací.

Protože již po druhém utkání na MS vypadl z ruské sestavy obránce Jevgenij Birjukov, který v utkání proti Slovinsku utrpěl dvojnásobnou zlomeninu čelisti, zbylo ruskému týmu, který čeká ve čtvrtečním čtvrtfinále v Ostravě zápas se Švédskem, k dispozici jen šest beků. Vedení sborné zvažuje, že by tým posílili Andrej Markov a Alexej Jemelin z Montrealu, který v úterý vypadl v druhém kole play off NHL.

Reklama