Hlavní obsah

Hašek a Reichel vstoupí v neděli do Síně slávy IIHF

Praha

Olympijští vítězové z Nagana Dominik Hašek a Robert Reichel budou v neděli po poledni uvedeni do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Do vybrané společnosti vstoupí v pražském hotelu Clarion Congress při slavnostním ceremoniálu konaném tradičně v průběhu mistrovství světa jako 23. a 24. český zástupce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý kapitán národního týmu Robert Reichel bude uveden do Síně slávy IIHF.

Článek

"Oznámili mi to asi před dvěma měsíci. Takové ocenění je vždy příjemné. Nemám s tím zkušenosti, přece jen Síň slávy IIHF nebyla tak popularizovaná jako ta v Torontu, takže je to trochu jiné, ale moc si toho vážím," řekl novinářům Hašek, který byl loni v listopadu jako první Čech v historii uveden do Síně slávy v Torontu.

Padesátiletý Hašek má na kontě v mezinárodním hokeji vedle triumfu v Naganu v roce 1998 také bronz z olympijských her v Turíně (2006) a z MS stříbro (1983) a tři bronzy (1987, 1989 a 1990). V československé a české reprezentaci odchytal 135 zápasů.

V NHL získal dvakrát Stanleyův pohár s Detroitem (2002 a 2008). Šestkrát převzal Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL (1994, 1995, 1997, 1998, 1999 a 2001), dvakrát v letech 1997 a 1998 dostal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče i Lester B. Pearson Award (nynější Ted Lindsay Award) pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA. Buffalo, v jehož dresu sbíral trofeje, letos v lednu slavnostně vyřadilo jeho dres s číslem 39.

Reichel se dočká podobného ocenění poprvé. "Zavolal mi to před Vánoci (prezident IIHF) René Fasel. Byl jsem potěšený a uvědomil jsem si, jakou jsem měl kariéru. Byla úžasná," uvedl Reichel, který v československé a české reprezentaci sehrál 156 utkání a dal 45 gólů.

Získá Stanley Cup Reichelův syn?

Vedle zlata z Nagana má ve sbírce sedm cenných kovů ze světových šampionátů. Třikrát získal zlato (1996, 2000 a 2001) a čtyřikrát bronz (1990, 1992, 1997 a 1998). Byl dlouholetým kapitánem české reprezentace.

"Jako kluk jsem si přál, aby hrál ligu, a já to dotáhl do NHL, vyhrál olympiádu i třikrát mistrovství světa. Nic bych neměnil. Snad jen mě mrzí, že jsem se nikdy nepřiblížil Stanley Cupu. Ale třeba ho vyhraje můj syn a já budu ještě šťastnější, než kdybych ho získal sám," doufá v úspěšnou kariéru šestnáctiletého Kristiana.

S Haškem a Reichlem se dočkají pocty také kanadský obránce Scott Niedermayer a švédská hokejistka Maria Roothová. Do Síně slávy vstoupí i Kanaďanka Fran Riderová, která se zasloužila o zvýšení prestiže ženského hokeje. Cenu Paula Loicqa za zásluhu o mezinárodní hokej získá Monique Scheierová-Schneiderová z Lucemburska, nově udělovanou Richard "Bibi" Torriani Award pro hokejistu ze země mimo světovou špičku obdrží Ital Lucio Topatigh.

Český hokej má zatím v Síni slávy IIHF 22 zástupců. Jsou jimi Vladimír Bouzek, Vlastimil Bubník, Josef Černý, Jaroslav Drobný, Karel Gut, Ivan Hlinka, Jiří Holeček, Jiří Holík, Oldřich Machač, Josef Maleček, Vladimír Martinec, Bohumil Modrý, Václav Nedomanský, Milan Nový, František Pospíšil, Jan Suchý, František Tikal a Vladimír Zábrodský. Dále pak trenéři Luděk Bukač a Vladimír Kostka, funkcionář Miroslav Šubrt a rozhodčí Quido Adamec.

Reklama