Hlavní obsah

Podezřelé boxerské výsledky v Riu bude vyšetřovat McLaren

Lausanne

Podezření z ovlivňování výsledků boxerských zápasů na olympijských hrách v Riu de Janeiro bude vyšetřovat kanadský právník Richard McLaren. Měsíc před dalšími hrami v Tokiu ho tímto úkolem pověřila Mezinárodní boxerská asociace AIBA. McLaren v minulých letech vedl vyšetřování systematického dopingu ruských sportovců a také se zabýval finančními machinacemi někdejšího dlouholetého předsedy světové vzpěračské federace Tamáse Ajána.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

"Náš tým provede nezávislé vyšetřování pochybností, které se týkající korupce nebo manipulace se sportovními výsledky během olympijských her v Riu, zjistí, kdo je za to odpovědný, a doporučí vhodný postup," uvedl McLaren v prohlášení.

Olympijský turnaj boxerů v Riu provázelo několik sporných rozhodnutí. Nejviditelnější byl vztek irského boxera Michaela Conlana po porážce s Rusem Vladimirem Nikitinem ve čtvrtfinále váhy do 56 kg. Mistr světa a bronzový olympijský medailista z Londýna ukázal rozhodčím z ringu vztyčený prostředník a AIBA označil za zkorumpovaný spolek. Od asociace dostal pokutu čtvrt milionu korun, mezitím ale odešel k profesionálům.

Mezinárodní olympijský výbor již dříve zakázal zástupcům AIBA řídit turnaj v Tokiu, kde nesmí být ani žádní rozhodčí z Ria.

Reklama