Hlavní obsah

Olympijské zlato ve skeetu slaví Američané Hancock a Englishová

Aktualizováno

Olympijskými šampiony ve skeetu se stali Američané Vincent Hancock a Amber Englishová. Zatímco Hancock slaví triumf po devíti letech a třetí v kariéře, jeho krajanka uspěla pod pěti kruhy poprvé. Čeští střelci Jakub Tomeček a Barbora Šumová se do finále nedostali, Tomeček skončil po dodatečném kvalifikačním rozstřelu sedmý, Šumová obsadila 14. místo.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americká střelkyně Amber Englishová se raduje ze zlaté medaile ze skeetu.

Článek

Dvaatřicetiletý Hancock, který triumfoval na OH v Londýně a Pekingu, nechal zapomenout na pět let starý neúspěch v Riu de Janeiro, kde skončil až patnáctý.

Dvojnásobný mistr světa z let 2018 a 2019 byl v čele soutěže prakticky od začátku kvalifikace. Během úvodních čtyř sérií neudělal ani jednu chybu. V poslední části však třikrát minul a musel stejně jako Tomeček do rozstřelu, kde o tři postupová místa bojovalo šest střelců.

Zde si však na rozdíl od českého závodníka zajistil postup jako jeden z prvních a ve finále se už dopustil pouze jediného omylu. Trefil 59 střel z 60 a postaral se o olympijský rekord. V boji o zlato nedal šanci ani Hansenovi, který pár desítek minut předtím vyřadil v rozstřelu Tomečka. Dán ale ve finále zasáhl o čtyři terče méně než Hancock. Rozstřelem o finálovou účast předtím prošel také třetí Kuvajťan Abdallah Al-Rašidí.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Olympijský šampion ve skeetu Vincent Hancock

Englishová ve finálovém duelu předčila obhájkyni zlaté medaile z Ria Italku Dianu Bacosiovou. Třetí skončila vítězka kvalifikace Meng Wej z Číny.

Englishová, která postoupila do finále z třetí příčky, trefila v rozhodující části 56 z 60 terčů a Bacosiovou porazila o jeden úspěšný pokus. Rozhodnutí v boji o zlato přišlo v závěrečné části, kdy italská střelkyně udělala dvě chyby, zatímco Englishová jen jednu.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Sportovní střelba:
Muži - skeet:
1. Hancock (USA) 59
2. Hansen (Dán.) 55
3. Al Rašidí (Kuv.)
4. Kallioinen (Fin.)
5. Delaunay (Fr.)
6. Cassandro (It.)
...
7. Tomeček (ČR)
Ženy - skeet:
1. Englishová (USA) 56
2. Bacosiová (It.) 55
3. Meng Wej (Čína)
4. Imprasertsuková (Thaj.)
5. Messerschmidtová (Něm.)
6. Vinogradovová (Rus.)
...
v kvalifikaci 14. Šumová (ČR)

Reklama

Související témata: