Hlavní obsah

Vzpěrač El-Bach získal první olympijské zlato pro Katar v historii

Aktualizováno

Vzpěrač Fáris El-Bach vyhrál v Tokiu soutěž v kategorii do 96 kg a získal první zlato pro Katar v dějinách olympijských her. Do historie se dnes zapsal také Číňan Lü Siao-ťün ve váze do 81 kg, jenž se stal ve 37 letech nestarším olympijským šampionem ve vzpírání.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Vzpěrač Fáris El-Bach vyhrál v Tokiu soutěž v kategorii do 96 kg

Článek

Třiadvacetiletý El-Bach vzepřel ve dvojboji celkem 402 kg a po pěti medailích stříbrné či bronzové hodnoty získal pro svou zemi první olympijské zlato. Stříbro vybojoval s odstupem 15 kg Keydomar Vallenilla z Venezuely, bronz bral Anton Plesnoj z Gruzie.

V kategorii do 81 kg Lü Siao-ťün získal druhé zlato po triumfu v Londýně, před pěti lety v Riu byl druhý. Sedmatřicetiletý Číňan zvítězil součtem 374 kg, o čtyři kilogramy tak zaostal za svým světovým rekordem, který vzepřel při triumfu na mistrovství světa v roce 2019 v Pattayi.

V Tokiu čínský favorit porazil o sedm kilogramů Zacaríase Bonnata z Dominikánské republiky a o devět kilogramů Itala Antonia Pizzolata, jemuž nevyšel poslední pokus o 210 kg v nadhozu. Tuto váhu, jež by byla novým světovým rekordem, nedokázal dostat nad hlavu ani Lü Siao-ťün.

Konec v plánu není

Ten bezprostředně po triumfu odmítl, že by dnešní soutěž mohla představovat jeho dokonalé loučení s kariérou. "Ne, tohle nebyla má poslední soutěž," uvedl sedmatřicetiletý veterán, jenž by rád absolvoval minimálně mistrovství světa na domácí půdě v Číně příští rok. "A pokud mě uvidíte příští rok, uvidíte mě i v Paříži," řekl s výhledem na OH v roce 2024.

V té době by mohl být už trojnásobným olympijským šampionem. Jeho přemožitel z Ria Nidžat Rahimov z Kazachstánu má totiž zastavenou činnost kvůli podezření z manipulace s vzorky moči právě v olympijském roce 2016 a hrozí mu, že o zlato přijde.

První vzpěračská medaile pro USA od roku 1984 těsně unikla Harrisonu Maurusovi, jenž skončil o čtyři kilogramy čtvrtý.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama

Související témata: