Hlavní obsah

Neuvěřitelné rekordy v Tokiu? Roli hrají i technologie, které budí emoce

Michal Osoba (Tokio)Sport.czPrávo

Světové rekordy na olympiádách? Žádné překvapení, však k nim atleti směřují svá za standardních okolností čtyřletá snažení, aby se právě na hrách převedli v co nejlepší formě. Jenže ohromující je, o kolik v Tokiu historické milníky padají. Co všechno za tím stojí?

Foto: Phil Noble, Reuters

Karsten Warholm z Norska zaběhl závod na 400 m překážek v neuvěřitelném rekordu.

Článek

Zatím se na Olympijském stadionu výrazně přepisovaly dva běžecké rekordy na čtvrtce překážek a jeden trojskokanský, k tomu Elaine Thopsonová-Herahová zaběhla v obou nejkratších sprintech druhé nejlepší časy historie za zdánlivě nepřekonatelnou Florence Griffithovou-Joynerovou.

A strhly se debaty, na kolik je za tak výrazným progresem stále se zlepšující příprava atletů a na kolik technologické vymoženosti. Však u překážkářských rekordů nešlo o „úlety" jednotlivců, pod hranici stávajících rekordů se dostali vždy dva atleti a třetí ho měl na dosah.

Světové rekordy v Tokiu
Yulimar Rojasová (Ven.)
trojskok15,67 (o 17 cm)
Karsten Warholm (Nor.)
400 m př.45,94 (76 setin)
Sydney McLaughlinová (USA)
400 m př.51,46 s (o 44 setin)

Chválou zahrnují sprinteři dráhu na Olympijském stadionu. Tu nachystala italská firma Mondo, která staví atletické povrchy už od her v Montrealu 1976, a ten v Tokiu označila za „technologicky nejpokročilejší dráhu na světě".

Snahou konstruktérů je, aby dráha absorbovala běžcův krok a pak mu ještě část energie vrátila. „Přišlo mi jako by se mi nohy jen točily a pode mnou nebyla žádná zem," žasl třeba Kyron McMaster z Britských panenských ostrovů, čtvrtý z památného závodu překážkářů.

„Já na mondu běžela letos poprvé a ten rozdíl je jasně znát," přikyvovala i Sydney McLaughlinová, která na 400 m překážek vylepšila svůj světový rekord.

Více kontroverzí budí nové technologie obuvi. Ty už pár let zrychlují vytrvalce, teď stále výrazněji pronikají i mezi běžce na kratších distancích. Fenomén mužské čtvrtky překážek Karsten Warholm má tretry značky Puma vyvinuté ve spolupráci s inženýry ze stáje formule 1 Mercedes s tenkým karbonovým plátkem. Jeho největší rival Rai Benjamin zase běhá v revolučních „supertretrách" značky Nike.

Jenže jakýsi pěnový polštář v nich je Warholomovi trnem v oku. „Podle mě je to hovadina, to je přesně ta věc, kterou nesnáším, že běhám po vzduchu," rozohnil se po svém rekordním závodě.

„Nevím, proč bych si dával něco pod běžeckou botu. Pak má efekt jako trampolína, a to bere důvěryhodnost našemu sportu," tvrdí Warholm. „Jasně, technologie bude vždy hrát roli, ale důležité je, aby naše výkony byl porovnatelné," vykládal, načež jeho vyzyvatel Benjamin suše zareagoval: „Dejte mi jiné tretry a stejně poběžím rychle."

Význam nových technologií ostatně nepřeceňuje ani česká mílařka Diana Mezuliáníková. „Určitě se díky nim atletika posouvá do neuvěřitelných mezí, což se asi nikdy nezastaví. Ale žádná bota za vás závod nezaběhne. Když máte formu, tak to zaběhnete v uvozovkách i v keckách," říká semifinalistka olympijského závodu.

Reklama

Související témata: