Hlavní obsah

MOV nechce vůbec spekulovat o zrušení nebo odložení her v Tokiu

Mezinárodní olympijský výbor neuvažuje o zrušení nebo odložení her v Tokiu. Byť obavy z šíření nového typu koronaviru přiměly některé země či federace odvolat nebo omezit řadu sportovních akcí, výkonný výbor MOV je pevně přesvědčen, že olympijské hry 24. července začnou. Řekl to dnes na tiskové konferenci v Lausanne šéf světového olympismu Thomas Bach.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Bach rázně utnul spekulace, zda by rizika šíření koronaviru mohla ovlivnit i největší sportovní událost planety. Olympiáda začne za čtyři a půl měsíce, o tom jsou německý předseda i další členové exekutivy MOV pevně přesvědčeni. Jistý si je prý i proto, že hovoří s odborníky.

"Ani slovo zrušení, ani slovo odložení dnes během zasedání nepadlo. O tom jsme vůbec nediskutovali. Nespekulujme o budoucím vývoji. Nebudu vůbec tyto plamínky zapalovat. Řídíme se radami Světové zdravotnické organizace a na základě těchto informací jsme pevně přesvědčeni, že olympijské hry budou úspěšné," řekl Bach.

V Japonsku byly zrušeny z obav o zdraví některé olympijské kvalifikace. "Ano, s kvalifikacemi nyní máme problémy," uvedl Bach. "Je to náročné, ale musím také říci, že jsem velmi hrdý na olympijské hnutí a na velkou solidaritu a flexibilitu, kterou všichni prokázali, aby se s těmito výzvami vyrovnali a zajistili spravedlivé kvalifikace," doplnil.

Připomněl, že nynější infekce COVID-19 není první věc, která způsobuje pár měsíců před konáním her potíže. Zrušeny byly olympiády jen kvůli první a druhé světové válce.

"Před zimními hrami v Pchjongčchangu 2018 jsme nevěděli, jestli budou moci být na Korejském poloostrově. Před Riem de Janeiro 2016 jsme mluvili o viru zika. Diskuse o bojkotu Moskvy 1980, pak bojkot Los Angeles 1984. V roce 1972 jsme měli v Mnichově teroristický útok. V roce 1976 africký bojkot. Potřebujete víc?" dodal Bach.

Reklama

Související témata: