Hlavní obsah

Odložené olympijské hry v Tokiu už mají nový termín. Ustoupit musejí další akce

Praha
Aktualizováno

Odložené letní olympijské hry v Tokiu se v příštím roce uskuteční od 23. července do 8. srpna. Oznámili to japonští organizátoři po dohodě s představiteli Mezinárodního olympijského výboru. Nový termín gigantické sportovní akce odložené kvůli pandemii koronaviru se našel šest dnů po rozhodnutí poprvé v historii hry přesunout.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Olympijské hry v Tokiu už znají nový termín

Článek

Největší sportovní svátek planety se uskuteční ve stejném letním termínu, jako měl být v tomto roce. Letos měla olympiáda začít v pátek 24. července a skončit v neděli 9. srpna. O tom, že kvůli globální krizi způsobené nemocí COVID-19 byly hry poprvé v historii přeloženy, informoval MOV minulý týden v úterý.

Ačkoli se spekulovalo o možném přeložení i na jarní měsíce, termín nakonec zůstal zachován. Navazující paralympiáda se v Tokiu uskuteční od 24. srpna do 5. září 2021.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Rozhodnuto! ✅ #tokyo2020 🇯🇵

Příspěvek sdílený Český olympijský tým 🇨🇿 (@olympijskytym),Bře 30, 2020 v 5:05 PDT

Čeští sportovci nový termín olympijských her vesměs uvítali. „Už se nemůžu dočkat," reagoval na Instagramu Českého olympijského týmu jediný český obhájce zlata, judista Lukáš Krpálek.

„Je to správné rozhodnutí, určitě lepší, než kdyby se olympijské hry konaly třeba na jaře. Sportovci mohou závodit, jak jsou zvyklí, a kvalitně se připravit. Bude i čas na kvalifikace. A osobně jsem ráda, že vím, na čem jsem a už teď můžu začít plánovat přípravu," pochvalovala si dvojnásobná mistryně světa na čtvrtce překážek Zuzana Hejnová.

Právě atleti budou muset nyní pozměnit svůj kalendář, 6. srpna, tedy v průběhu her, mělo začínat mistrovství světa v americkém Eugene. To se nyní zřejmě o rok odsune.

Hledají atleti i plavci

„Podporujeme rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, které umožní atletům se vrátit do tréninku a k závodům," uvedla ve svém prohlášení Světová atletika. „Všichni teď musíme být flexibilnější a hledat kompromisy, a tak spolu s organizátory mistrovství světa pracujeme na novém termínu v roce 2022," dodává.

Atleti budou mít i tak nabitý rok s halovým mistrovství Evropy i světa, vyloučen není ani přesun evropského šampionátu v Paříži, který se má konat koncem letošního srpna. Přesun bude čekat také světový šampionát plavců ve Fukuoce, které má termín na přelomu července a srpna příštího roku.

Reklama

Související témata: