Hlavní obsah

Podle Coatese nezávisí konání OH v Tokiu na objevu vakcíny

Praha

Uspořádání olympijských her v Tokiu v příštím roce není závislé na tom, zda bude v té době k dispozici vakcína proti koronaviru. Uvedl to člen koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru John Coates, jenž tak zareagoval na úterní prohlášení prezidenta Japonské lékařské asociace Jošitakeho Jokokury. Podle něj by bylo velmi komplikované hry pořádat, pokud nebude nalezena vakcína či lék na nemoc covid-19.

Foto: Sport.cz

Olympijské hry v Tokiu byly odloženy (ilustrační foto)

Článek

"Podle doporučení od WHO můžeme pokračovat v plánování na tento termín a přesně to děláme. Nijak to nezávisí na vakcíně," řekl Coates agentuře AAP. "Bylo by hezké ji mít. Ale my se samozřejmě dál budeme řídit pokyny WHO a japonských zdravotních úřadů, protože zdraví a blaho sportovců a dalších účastníků her je pro nás prioritou," dodal.

Japonská vláda a Mezinárodní olympijský výbor se před měsícem dohodly na přeložení OH v Tokiu na příští léto. Japonští organizátoři, kteří už za přípravu her utratili 13 miliard dolarů, několikrát zdůraznili, že 23. července až 8. srpna 2021 je nejzazší termín pořádání her. Pokud by se OH za rok v létě konat nemohly, musely by být zrušeny.

Tento týden to zopakoval šéf organizačního výboru Joširo Mori. Premiér Šinzo Abé dnes v parlamentu prohlásil, že pokud nebude pandemie koronaviru pod kontrolou, nebude možné hry uspořádat.

Reklama

Související témata: