Hlavní obsah

Kreativní šéf OH v Tokiu odstoupil, protože urazil umělkyni

Nevhodné poznámky vůči ženám stály místo dalšího vrcholného představitele organizačního výboru olympijských her v Tokiu. Kreativní ředitel Hiroši Sasaki rezignoval krátce po té, co urazil populární japonskou umělkyni Naomi Watanabeovou. Šéf tvůrčí skupiny, která připravuje slavnostní zahájení a zakončení her, napsal do chatu, že by korpulentní umělkyně mohla dostat roli jako "Olympig" (olympijské prasátko).

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek
Fotogalerie

V dnešním prohlášení uznal, že to byla nemístná poznámka. "Upřímně se omlouvám jí a všem lidem, kterých se to dotklo," uvedl.

Ženské téma je v organizačním výboru velmi citlivé. Kvůli výrokům znevažujícím ženy musel před měsícem odstoupit šéf organizačního výboru Joširo Mori. Ten řekl, že ženy v jeho týmu příliš mluví.

Moriho nahradila Seiko Hašimotová, sedminásobná olympionička a dřívější japonská ministryně pro olympijské a paralympijské hry. Novou nadřízenou kreativní ředitel Sasaki ve středu v noci informoval o své rezignaci.

"Nikdy se to nemělo stát. To jsem mu řekla," přiblížila Hašimotová vzájemný telefonní rozhovor. Sasakiho slova ji šokovala a jeho odstoupení považuje za důkaz, že rovnost pohlaví je pro organizační výbor prioritou. Zhruba čtyři měsíce před plánovaným začátkem OH teď musí najít nového tvůrce, aby nebyla ohrožena příprava ceremoniálů.

Reklama

Související témata: