Hlavní obsah

Hesla na podporu hnutí BLM na olympijském oblečení? Ne! MOV zakázal i to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lausanne/Praha

Po vydání prohlášení Mezinárodního olympijského výboru, které připomíná, že je i nadále zakázáno sportovcům na pódiích, stadionech a během medailových ceremoniálů předvádění jakýchkoli politických gest, včetně poklekávání či zvedání pěsti na podporu rasové rovnosti, je nyní zakázán i projev podpory hnutí BLM na oblečení.

Foto: Sport.cz

Olympijské kruhy jsou nejzmnámějším symbolem her.

Článek

MOV účastníkům her v Tokiu původně dovoloval vyjádřit postoj formou hesel na oděvech, nyní se zdá, že ani to nebude sportovcům umožněno. Politika zkrátka do sportu nepatří a úředníci to tímto výrokem jasně potvrdili.

Někteří z řad oficiálních pořadatelů olympijských her v Tokiu tvrdí, že slogany hnutí „Black Lives Matter" budou povoleny alespoň v některých případech, jako na tiskových konferencích, během rozhovorů a na týmových setkáních.

Pokud budou chtít účastníci protestovat při oficiálních ceremoniálech, budou potrestáni. O jaký trest půjde však zatím není jasné. MOV říká, že situace bude posuzována případ od případu.

Reklama