Hlavní obsah

Mílařka Mäki se po porodu přiblížila olympiádě, v Poznani splnila svazový limit

Praha

Mílařka Kristiina Mäki, která na začátku ledna porodila syna Kaapa, se přiblížila účasti na olympijských hrách v Tokiu. V neděli v Poznani skončila v závodě na 1500 metrů druhá v čase 4:10,17, kterým splnila limit Českého atletického svazu. Ten by jí stačil, pokud by se kvalifikovala na základě světového žebříčku. Tam zatím figuruje na postupové pozici.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Běžkyně Kristiina Mäki.

Článek

Devětadvacetileté běžkyni, jejímž životním partnerem je elitní český mílař Filip Sasínek, pomáhají v žebříčku výkony z roku 2019 a halové sezony 2020. Po porodu běžela od začátku června tři patnáctistovky a ta nedělní byla nejrychlejší. Dostala se o 83 setin pod svazový limit. Ostrý limit mezinárodní federace je 4:04,20. Zatím ho splnilo 29 závodnic. V olympijském závodě na 1500 metrů by mělo startovat 45 běžkyň. Mäki je v redukovaném žebříčku jako nejlepší Češka na 36. místě.

Nejlepší letošní český výkon v Poznani předvedla tyčkařka Romana Maláčová, která skončila se 446 centimetry také druhá. Dostala se o centimetr nad svazový olympijský limit, ten světový má hodnotu 470 centimetrů. Také Maláčová je v průběžném olympijském žebříčku na postupové pozici.

Reklama

Související témata: