Hlavní obsah

Olympijské hry se po obnovení nouzového stavu kvůli koronaviru v Tokiu uskuteční bez diváků

Olympijské hry se po obnovení nouzového stavu kvůli koronaviru v Tokiu uskuteční bez diváků. Oznámili to zástupci organizačního výboru po dnešním jednání s vedením Mezinárodního olympijského výboru a zástupci japonské vlády. Hry, které byly kvůli pandemii koronaviru odloženy z loňského roku, začnou 23. července.

Foto: @alicasmd

Německá atletická hvězdička Alica Schmidtová stejně jako další sportovci musejí během OH v Tokiu na podporu diváků zapomenout.

Článek

Japonská vláda dnes v Tokiu po několika týdnech uvolnění znovu zavedla kvůli stoupajícímu počtu nakažených nouzový stav. Platit by měl od pondělí do 22. srpna. Olympijské hry skončí 8. srpna, paralympijské hry pak navážou od 24. srpna. "Neměli jsme jinou možnost," řekla předsedkyně organizačního výboru Seiko Hašimotová k rozhodnutí pořádat olympijské hry před prázdnými tribunami.

Konání olympijských her podle japonského premiéra Jošihideho Sugy nouzový stav nebrání. "Myslím, že dokážeme zorganizovat olympijské hry díky těmto opatřením bezpečně," řekl novinářům.

Vývoj situace kolem pořádání LOH v Tokiu (hry se po obnovení nouzového stavu kvůli koronaviru uskuteční bez diváků):
24. března 2020 - Japonský premiér Šinzó Abe se dohodl s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem na přeložení letních olympijských her kvůli pandemii nového typu koronaviru. Olympijské hry v Tokiu se původně měly konat od 24. července do 9. srpna 2020. Odloženy byly poprvé za 124 let své existence. Hry se neuskutečnily ve válečných letech 1916, 1940 a 1944, v době studené války je v letech 1980 a 1984 ovlivnily bojkoty výprav.
30. března 2020 - MOV a organizační výbor her oznámily, že se OH v Tokiu uskuteční od 23. července do 8. srpna 2021.
4. prosince 2020 - Pořadatelé oznámili, že odložení OH v Tokiu vyjde japonskou stranu na 294 miliard jenů (v přepočtu zhruba 61 miliard korun). O dodatečné náklady se podělí organizační výbor, pořadatelské město a japonská vláda.
21. ledna 2021 - Prezident MOV Bach ujistil, že OH v Tokiu se letos v létě uskuteční. Žádný plán B podle něj neexistuje.
20. března 2021 - Organizační výbor rozhodl, že na odložené letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu nebudou kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru a jeho různých mutací smět fanoušci ze zahraničí.
21. června 2021 - Pořadatelé oznámili, že OH v Tokiu budou s domácími fanoušky. Stadiony a haly se budou moci zaplnit na padesát procent kapacity, přičemž maximem bude návštěva 10.000 lidí.
8. července 2021 - Japonští pořadatelé po jednání s MOV oznámili, že se hry po obnovení nouzového stavu kvůli koronaviru v Tokiu uskuteční bez diváků.

"V řadě regionů počty nových případů (covidu-19) klesají, ale v oblasti Tokia od konce minulého měsíce stále stoupají," uvedl Suga k vyhlášení nouzového stavu v Tokiu a třech sousedních prefekturách. "Musíme zpřísnit opatření, abychom zabránili rozšíření infekce po celém Japonsku, zvlášť s ohledem na nové mutace," dodal.

Omezení se už dříve dotkla i štafety s olympijskou pochodní, jejíž trasa nesmí vést centrem Tokia. Diváky nechtějí pořadatelé ani u trati maratonu, který se poběží v Sapporu. Fanoušky vyzvali, aby během závodů k trati nechodili a závody sledovali v televizi. Do Sappora byly maratony přeloženy z Tokia kvůli chladnějšímu počasí. Ženy poběží 7. srpna, muži o den později. V Sapporu se budou konat také chodecké závody.

Zástupci sportovních federací jsou z vidiny olympijských her bez diváků zklamaní, zároveň ale vyjádřili pochopení. "Je to zklamání pro všechny. Lidé v Tokiu a Japonsku nemají šanci vidět nejlepší světové atlety naživo tak často. Musíme se ale samozřejmě podřídit rozhodnutí jednotlivých zemí, protože tento virus má na země a regiony odlišný dopad. Jen oni mají všechny potřebné informace," uvedla v prohlášení Světová atletika.

Německý atletický svaz označil rozhodnutí pořadatelů za "rozumné a vhodné" s ohledem na pandemii. "Olympijské hry se nesmí stát příčinou prudkého nárůstu nákazy v zemi a nesmí se ani stát celosvětovou rozbuškou superšíření (viru)," uvedl svaz. "Pořadatelé nesmí litovat nákladů ani úsilí ve své snaze omezit riziko nákazy všech zúčastněných, to bez debat. To platí i pro hygienická a bezpečností pravidla," dodali zástupci německého svazu.

Nový předseda mezinárodní plavecké federace FINA Husajn Musallám se nevzdává naděje, že se situace ještě může změnit. "Tohle rozhodnutí je zcela v pravomoci pořadatelů a japonských úřadů. Zároveň ale FINA doufá, že uvidíme diváky na olympijských hrách a doufáme, že se to stane ještě do 23. července," řekl Musallám agentuře Reuters.

Úřady v japonské metropoli dnes evidovaly 896 nových případů nákazy, což je o třetinu více než před týdnem. Zhruba 30 procent infekcí připadá v zemi podle agentury Reuters na nakažlivější variantu delta.

Předseda MOV Thomas Bach už po příjezdu do Japonska oznámil, že je připraven podpořit "veškerá opatření, která budou nezbytná k zajištění bezpečných olympijských a paralympijských her pro všechny účastníky i obyvatele Japonska".

Už v březnu bylo rozhodnuto, že se na olympijské hry nedostanou žádní fanoušci ze zahraničí. Dosavadní plány ale počítaly tím, že domácí diváci by mohli stadiony a haly zaplnit až na padesát procent kapacity, přičemž maximum bylo stanoveno na 10 000 lidí.

Reklama

Související témata: