Hlavní obsah

Nakažený lékař z české výpravy promluvil! Proč se nechtěl očkovat?

Tokio/Praha

Ortoped Vlastimil Voráček, který byl prvním pozitivně testovaným na koronavirus na palubě speciálu do Tokia, prolomil hradbu mlčení. Podle svých slov neporušil žádná pravidla a k odmítnutí očkování má své důvody.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Lékař fedcupového týmu Vlastimil Voráček po boku tenistky Markéty Vondroušové před barážovým střetnutím s Kanadou v roce 2019.

Článek
Fotogalerie

„V Tokiu byly zadány organizátory her určité předpoklady, podle kterých se může sportovec a doprovod účastnit. Očkování bylo zadané jako dobrovolné. Z mé strany a celého týmu tedy nedošlo k žádnému porušení těchto předpokladů," uvedl lékař v prohlášení zprostředkovaném Českým olympijským výborem.

Voráčka podle dokumentů do týmu nominoval Český tenisový svaz, ortoped prošel dvěma testy před odletem, dokonce ve dvou laboratořích. „Kromě toho se testuji nezávisle i sám a kontroluji a udržuji imunologicky relevantní parametry v krvi a tím si zvyšuji odolnost," popsal s tím, že dosud nemá žádné příznaky onemocnění a cítí se kompletně fit.

Zároveň Voráček odmítá, že by se nákaza v letadle, po níž už bylo pozitivně testováno šest členů týmu včetně sportovců Ondřeje Perušiče, Pavla Širučka, Markéty Nausch Slukové a Michala Schlegela, musela pocházet od něj.

„Není vůbec jasné, kdo, jak, koho a kdy mohl infikovat. Ohrazuji se proti tomu, že jsem to musel být já. Jen jsem byl jako první pozitivně vytestovaný nevalidovaným testem PCR," prohlásil Voráček.

Přiznal zároveň, že není očkovaný, ale z principu se tomu nevyhýbá. „Mám k němu pozitivní vztah, pokud prošlo řádným testovacím procesem (u mRNA vakcín zhruba deset let) a má plnohodnotnou registraci (viz příbalový leták Pfizeru)," napsal Voráček.

„Z hlediska všech okolností a nejasností kolem covidového onemocnění, v nichž všechny státy, politici i odborné společnosti plavou už osmnáct měsíců, jednoznačně odmítám unáhlené předdefinované úsudky ohledně hodnocení pozitivních testů v českém týmu, když zde vidím v izolaci převážně pozitivně testované plnoočkované rádoby účastníky her z celého světa," uzavřel své vyjádření.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama

Související témata: