Hlavní obsah

Olympijským vítěžem ve střelbě ze vzduchové pušky se stal Američan Shaner

Tokio/Praha

Američan William Shaner se stal olympijským vítězem ve střelbě ze vzduchové pušky. Rodák z Colorada Springs ovládl finálový závod před dvojicí Číňanů Šeng Li-chaem a vítězem kvalifikace Jang Chao-žanem. Jiří Přívratský skončil v kvalifikaci čtrnáctý, David Hrčulák devatenáctý.

Foto: Ann Wang, Reuters

Američan William Shaner se stal olympijským vítězem ve střelbě ze vzduchové pušky

Článek

Dvacetiletý Shaner, který se do finále dostal z třetího místa, se držel i v rozhodující fázi po většinu času na medailových příčkách. Nakonec dosáhl celkového součtu 251,6 bodu, což je olympijský rekord, a zvítězil s náskokem sedmi desetin. Stříbrný Šeng Li-chao postoupil jako poslední osmý, při závěrečném duelu sice trefil o osm deseti bodu více, výrazný Američanův náskok však už nesmazal.

Finálovou účast si vystřílel i slovenský reprezentant Patrik Jány a skončil sedmý. Světová jednička Maďar István Péni byl pátý.

Dvacetiletý Přívratský se po většinu soutěže pohyboval ve druhé desítce pořadí. Navzdory slabší třetí sérii se postupně probojoval až k první desítce, usadit se v ní ale už nedokázal. Hrčkulák neměl ideální vstup a po nepovedené první a třetí položce se propadl do spodních pater. V závěrečných dvou kolech si ale vedl lépe než Přívratský, v poslední sérii kvalifikace byl se ziskem 105,9 bodu třetí nejlepší ze všech.

Reklama

Související témata: