Hlavní obsah

Téma psychického zdraví sportovců je teď důležitější než kdy jindy, řekl mluvčí MOV

Tokio

Téma psychického zdraví sportovců je důležitější, než jsme si možná před deseti nebo 15 lety mysleli. Tehdy bylo trochu zametáno pod koberec, řekl na tiskové konferenci mluvčí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Mark Adams. Situaci olympionikům na hrách v Tokiu ztěžují i přísná protikoronavirová opatření, nervozitu zvyšuje pravidelné testování a zvyšující se počet nakažených covidem-19.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Olympijské hry v Tokiu. Ilustrační foto.

Článek

"Je to záležitost, kterou MOV bere víc a víc vážně, a komise sportovců velmi úzce spolupracuje se sportovci. Máme směrnice a lidi, kteří pomáhají," řekl Adams. "Máme lidi v olympijské vesnici, ale také telefonickou horkou linku," dodal. "Je to nejspíš důležitější záležitost, než jsme si mysleli před deseti či 15 lety, kdy téma nebylo bráno v úvahu a zametalo se pod koberec," míní Adams.

Kromě psychického zdraví sportovců byl na tiskové konferenci tázán také na možnost, že by alespoň část fanoušků mohla osobně přihlížet sportovním událostem. Nedělní závody silničních cyklistů sledovali lidé v ulicích. "Z pohledu MOV budeme pokračovat v následování doporučení japonských zdravotnických úřadů. Láme všem srdce, že v ochozech nejsou diváci, ale zdraví a bezpečnost jsou na prvním místě. Pokud by se něco změnilo, bylo by to rozhodnutím našich japonských partnerů a přátel," řekl Adams.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Mluvčí organizačního výboru her v Tokiu Masa Takaja vyzval lidi, aby nechodili závody sledovat do ulic. Doplnil, že aktuálně se nevedou žádné diskuse ohledně diváků. "Ale o paralympijských hrách se rozhodne až po konci olympiády," dodal. Paralympiáda začne 24. srpna.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.