Hlavní obsah

Organizátoři olympijských her se omluvili za plýtvání jídlem

Tokio

Organizátoři olympijských her v Tokiu přiznali, že vyhodili zhruba 4000 z 10.000 porcí jídla objednaných pro dobrovolníky na páteční slavnostní zahájení. Mluvčí her, které se pyšní přídomkem nejekologičtější v historii, se za plýtvání omluvil.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Organizátoři OH v Tokiu se omluvili za plýtvání jídlem během her.

Článek

Na velké množství krabiček s jídlem po zahajovacím ceremoniálu upozornila už minulý týden japonská televize. Mluvčí her Masanori Takaja ve středu na tiskové konferenci přiznal, že skutečně velké množství jídla nebylo zkonzumováno. Odůvodnil to pracovním vytížením dobrovolníků, kteří tak neměli na jídlo čas, a jejich menším počtem, než se původně předpokládalo.

"Od tohoto týdne jsou na všech sportovištích zavedena opatření pro optimalizaci jídla. Litujeme toho, že jsme těch porcí objednali tolik," uvedl Takaja. Dodal, že nadbytečné jídlo nebylo vyhozeno, ale bylo využito jako krmivo pro zvířata a na jiné účely.

Japonští organizátoři si předsevzali, že tokijské hry budou dosud nejekologičtější v historii. S postelemi v olympijské vesnici vyrobenými z kartonu a recyklovaným kovem použitým na medaile kladli důraz na udržitelnost pod heslem: "Buďme lepší, společně - pro planetu a pro lidi."

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Plýtvání jídlem je navíc přímo zmíněno na oficiálním webu her: "Všichni mohou přispět ke snížení plýtvání jídlem. Myslete na slovo 'mottanai' a neplýtvejte." Mottanai je japonský výraz pro lítost, když je něco využito neúsporně.

Reklama

Související témata: