Hlavní obsah

Skandál německého funkcionáře: Pojď, pojď, dožeň ty velbloudáře, hecoval svého svěřence

Sportovní ředitel Německého cyklistického svazu Patrick Moster musí kvůli rasistickým výrokům při středeční časovce opustit olympijské hry v Tokiu. Rozhodl o tom národní olympijský výbor.

Foto: Profimedia.cz

Sportovní ředitel Německého cyklistického svazu Patrick Moster musí kvůli rasistickým výrokům opustit olympijské hry v Tokiu

Článek

Moster v průběhu závodu hecoval Nikiase Arndta, před nímž jeli Alžířan Azzadin Ladžáb a Amanuel Ghebreigzabhier z Eritreje slovy: "Pojď, pojď, dožeň ty velbloudáře, dožeň je."

Čtyřiapadesátiletý funkcionář se poté omluvil, ale německý olympijský výbor ho za trest poslal z her domů.

"Věříme, že jeho omluva byla upřímná, ale jeho chování neodpovídá olympijským ideálům. A nehodláme slevit z našich nároků na fair play, respekt a toleranci," citovala prohlášení výboru agentura DPA.

Němci navíc byli pod tlakem Mezinárodního olympijského výboru, který jim dal čas na reakci do dneška a pohrozil disciplinárními tresty. "Vítáme rychlou reakci a to, že ho nenechají pokračovat na olympijských hrách," uvedlo MOV v prohlášení.

K označení za velbloudáře se vyjádřil i Ladžáb. "Na olympijských hrách nejsou závody v jízdě na velbloudech, proto jsem se dal na cyklistiku," napsal čtyřiatřicetiletý cyklista na twitteru.

Reklama

Související témata: