Hlavní obsah

Nikdy jsem nebyla tak nervózní jako dnes, přiznala zlatá Foxová

Australská hvězda vodního slalomu Jessica Foxová přijela na olympijské hry v Tokiu s jednoznačným cílem vyhrát dvě zlaté medaile. Sedmadvacetiletá rodačka z francouzského Marseille byla hlavní favoritkou jak závodu kajakářek, tak i kanoistek, který měl pod pěti kruhy premiéru. Na kajaku však v úterý získala "jen" bronzovou medaili a musela dva dny čekat, zda se jí podaří poprvé v kariéře na olympiádě vyhrát. Dnes už roli hlavní favoritky naplnila a po skvělých výkonech v semifinále i finále se radovala ze životního triumfu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Australská hvězda vodního slalomu Jessica Foxová

Článek

"Závod na kajaku jsem si v hlavě zopakovala snad milionkrát... Bylo to velmi náročné. Posledních 48 hodin jsem musela hodně zapracovat na mentální stránce, ale ukázalo se, že za posledních čtyři nebo pět let jsme odvedli velmi dobrou práci. Jsem opravdu hrdá," řekla Foxová.

V cíli pocítila velkou úlevu. "Nikdy jsem nebyla tak nervózní jako dnes. Dvacet minut před startem, když jsem se cítila dobře, jsem si dala malou zmrzlinu, ale okamžitě jsem šla zvracet. To se mi ještě nikdy nestalo," uvedla.

Foxová v Tokiu startovala na třetích olympijských hrách. V Londýně 2012 byla stříbrná, před pěti lety bronzová a dnes se při druhém startu na kanále Kasai dočkala zlata v disciplíně, ve které předtím vybojovala čtyři ze sedmi světových titulů a o jejíž zařazení do olympijského programu dlouho usilovala. I proto měla radost, že kanoistky v Tokiu předvedly dramatický závod.

"Byla jsem na holky pyšná. Když jsem čekala na start, tak jsem viděla, že Mallory zajela dobrý čas. Andrea taky. Říkala jsem si jenom, páni, to je senzační, že je tady první olympijské finále kanoistek, je to skvělá show a já toho mohu být součástí," ocenila výkony druhé Britky Mallory Franklinové a třetí Andrey Herzogové z Německa.

"Jsem hrdá, že jsem zajela jízdu, jakou jsem chtěla," řekla Foxová, jejíž čas 105,04 by stačil na šesté místo v kategorii mužů. Zároveň byl lepší než čas zlaté kajakářky Ricardy Funkové z Německa. Kajakáři jsou přitom většinou rychlejší než kanoisté.

Foxová se tak stala první vodní slalomářkou, která získala na olympiádách tři individuální medaile.

Reklama

Související témata: