Hlavní obsah

Dvacítka atletů z dopingově rizikových zemí nebude závodit v Tokiu

Tokio

Dvacítka atletů z takzvaných dopingově nejrizikovějších zemí přijde o start na olympijských hrách v Tokiu kvůli porušení antidopingových pravidel. Den před startem atletických soutěží to ve čtvrtek oznámila Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU). Sportovce nejmenovala, ale uvedla, z kterých pocházejí zemí. Nejpostiženější je Nigérie, z jejíž třiadvacetičlenné nominace nemůže na start deset atletů. Podle AIU sportovci nesplnili základní požadavky, co se týká mimosoutěžních kontrol.

Foto: Kiichiro Sato, ČTK/AP

Olympijský stadion v Tokiu. Ilustrační foto

Článek

Vedle desítky Nigerijců vypadli ze hry také tři Bělorusové a Ukrajinci, po jednom Maročanovi a Etiopanovi. Na případy dvou Keňanů upozornila AIU ještě před uzávěrkou nominace, takže svaz běžecké velmoci na to mohl zareagovat povoláním jiných závodníků.

Mezi sedmičku nejrizikovějších zemí, co se dopingu týká, patří podle hodnocení AIU v současné době i Bahrajn, v jeho případě ale všech 13 nominovaných atletů splnilo kritéria. Ta v této kategorii zemí nařizují minimálně tři neohlášené mimosoutěžní dopingové kontroly atletů s odstupem nejméně tří týdnů, a to v období deseti měsíců před významnou sportovní akcí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články