Hlavní obsah

Britští triatlonisté ovládli olympijskou premiéru smíšených štafet

Britští triatlonisté Jessica Learmonthová, Jonathan Brownlee, Georgia Taylorová-Brownová a Alex Yee vyhráli olympijskou premiéru smíšených štafet. Zlaté medaile vybojovali s náskokem 14 sekund před Američany a do sbírky britské výpravy přidali už třetí triatlonový cenný kov. Bronz získali úřadující mistři světa Francouzi.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Finišman britské triatlonové štafety Alex Yee probíhá vítězně cílem olympijského závodu.

Článek

Britský tým evropských šampionů dostala do vedení hned na prvním úseku Learmonthová, která zvládla výborně úvodní plaveckou část. Jonathan Brownlee, stříbrný medailista ze závodů jednotlivců v Riu de Janeiro i Londýně, po první předávce vedení zvýšil na devět sekund. Taylorová-Brownová a Yee, kteří oba v Tokiu získali už individuální stříbra, pak postavení uhájili.

"Olympijská sbírka je kompletní - je to úplně úžasný pocit. Moje třetí olympiáda a konečně mám i zlato," radoval se dojatý Brownlee, jehož starší bratr Alistair triumfoval v Londýně i Riu. "Olympiáda je vždycky mimořádná, ale dokázat to jako tým je naprosto úžasné," dodal.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Ital Gianluca Pozzatti (vlevo) a Dorian Coninx z Francie na trati olympijského závodu smíšených štafet v triatlonu.

Yee se v závěrečném běžeckém dvoukilometrovém úsek utrhl od Vincenta Luise, s nímž po cyklistické části vbíhal do depa společně. Francouz nakonec podlehl i útoku Morgana Pearsona, jenž Američanům zajistil stejně jako na loňském MS stříbro.

Smíšené štafety se v tokijském Odaiba Marine Parku zúčastnilo 16 týmů složených ze dvou žen a dvou mužů. Každý triatlonista musel absolvovat 300 metrů plavání, 6,8 km na kole a 2 km běhu. Češi se do závodu nekvalifikovali.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Triatlon:
Smíšená štafeta:
1. Británie (Learmonthová, J. Brownlee, Taylorová-Brownová, Yee) 1:23:41
2. USA (Zaferesová, Mcdowell, Knibbová, Pearson) -14
3. Francie (Periaultová, Coninx, Beaugrandová, Luis) -23
4. Nizozemsko -53
5. Belgie -55
6. Německo -59
7. Švýcarsko -1:46
8. Itálie -2:42

Reklama