Hlavní obsah

Italové jsou na OH úspěšní, přisuzují to i pokračování tréninků při koronaviru

Tokio

Italové na olympijských hrách v Tokiu získali už 29 medailí, čímž už nyní překonali své výkony na předchozích dvou olympiádách v Riu de Janeiro a Londýně. Přisuzují to mimo jiné tomu, že tamním elitním sportovcům bylo i přes protikoronavirová opatření dovoleno v posledním roce a půl trénovat. Například Němci nebo Francouzi mají na svém kontě zatím něco málo přes polovinu ze získaných cenných kovů při předchozích hrách.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Nástup Italů při zahájení v Tokiu, ilustrační foto.

Článek

"Italský olympijský výbor velmi silně podporoval přípravu elitních sportovců," řekl agentuře Reuters mluvčí italského týmu Danilo di Tommaso. Zatímco v jiných zemích byly posilovny, stadiony či bazény zavřené kvůli koronaviru pro každého, Itálie dovolila zhruba 250 vrcholovým sportovcům pokračovat v tréninku.

"Například Gianmarco Tamberi nemohl pouze zhruba dva týdny z posledních 18 měsíců trénovat. Výjimka pro elitní sportovce byla extrémně důležitá," dodal Di Tommaso. Tamberi získal zlato ve výšce, podělil se o něj s Mutazem Issou Baršimem z Kataru, oba zdolali 237 centimetrů.

Senzační úspěch zaznamenal také Lamont Marcell Jacobs, který se stal překvapivým vítězem běhu na 100 metrů a časem 9,80 sekundy vylepšil evropský rekord.

Italský premiér Mario Draghi už pozval oba zlaté medailisty na recepci do jeho rezidence. Jihoevropská země má znovu co slavit poté, co fotbalové mistrovství Evropy ovládla "Squadra Azzura" a Matteo Berrettini se dostal do finále tenisového Wimbledonu.

Italských sportovců se na olympiádu kvalifikovalo 384, nejvíce v historii. Předtím měli Jihoevropané nejvíc olympioniků v Aténách v roce 2004, a to 367. "Ale v Aténách jsme měli osm týmů, zde pouze pět, což znamená, že sem se kvalifikovalo mnohem víc individuálních sportovců," doplnil Di Tommaso.

Tamní medailisté dostávají i štědré odměny - za zlato 180.000 eur (zhruba 4,5 milionu korun), za stříbro polovinu a za bronz třetinu. Pro srovnání: Němci obdrží 20.000 eur (půl milionu korun) za zlato, Francouzi 65.000 eur (asi 1,65 milionu korun), Češi 2,4 milionu korun.

Reklama

Související témata: