Hlavní obsah

Zlato v řecko-římském stylu ve váze do 97 kg získal ruský zápasník Jevlojev

Aktualizováno

Olympijské zlato v řecko-římském stylu ve váze do 97 kilogramů získal ruský zápasník Musa Jevlojev po finálové výhře 5:1 nad Arménem Arturem Aleksanjanem. V kategorii do 77 kg slavil triumf Maďar Tamás Lörincz. Mezi ženami ve váze do 68 kg zvítězila Tamyra Mensahová Stocková z USA.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Olympijské zlato v řecko-římském stylu ve váze do 97 kilogramů získal ruský zápasník Musa Jevlojev

Článek

Osmadvacetiletý Jevlojev potvrdil ve váhové kategorii, v níž se představil i jediný český zástupce Artur Omarov, roli hlavního favorita na zlato. Olympijským triumfem navázal na dva tituly mistra světa (2018 a 2019) i Evropy (2019 a 2021).

Právě Jevlojev na své vítězné cestě zastavil Omarovova přemožitele Alexe Szökeho z Maďarska po výsledku 6:2 a připravil tím českého zápasníka o možnost zasáhnout ještě do olympijského turnaje z oprav. Omarov skončil celkově jedenáctý. Bronz vybojovali Polák Tadeusz Michalik a Íránec Mohammad Hadi Saravi. Szöke byl pátý.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Zkušenému čtyřiatřicetiletému Lörinczovi se podařilo vylepšit olympijské stříbro z Londýna před devíti lety, když ve finále zdolal 2:1 Kyrgyze Akžola Machmudova. Tehdy však zápasil ještě v kategorii do 66 kg. Z bronzu se mohli radovat domácí Šohei Jabiku a Rafig Husejnov z Ázerbájdžánu.

Olympijskou soutěž volnostylařek vyhrála úřadující mistryně světa Mensahová Stocková. Osmadvacetiletá Američanka porazila ve finálovém klání Nigerijku Blessing Oborududuovou 4:1. Bronz vybojovaly Ukrajinka Alla Čerkasovová a Meerim Žumanazarovová z Kyrgyzstánu.

Zápas:
Muži - řecko-římský:
Do 77 kg:
1. Lörincz (Maď.)
2. Machmudov (Kyrg.)
3. Jabiku (Jap.) a Husejnov (Ázerb.)
5. Garají (Írán)
6. Chaljan (Arm.)
7. Čechirkin (Rus.)
8. Starčevič (Chorv.).
Do 97 kg:
1. Jevlojev (Rus.)
2. Aleksanjan (Arm.)
3. Michalik (Pol.) a Hadi Saravi (Írán)
5. Szöke (Maď.) a Savolainen (Fin.)
7. Hancock (USA)
8. Milov (Bulh.).
Ženy - volný styl:
Do 68 kg:
1. Mensahová Stocková (USA)
2. Oborududuová (Nig.)
3. Čerkasovová (Ukr.) a Žumanazarovová (Kyrg.)
5. Došová (Jap.) a Sorondzonboldynová (Mong.)
7. Feng Čou (Čína)
8. Veljevová (Rus.).

Reklama

Související témata: