Hlavní obsah

Dálková plavkyně Cunhaová si olympijským triumfem vynahradila zklamání z Ria

Tokio

Olympijskou vítězkou v dálkovém plavání se v Tokiu stala ve vyrovnaném závodě Ana Marcela Cunhaová z Brazílie. Devětadvacetiletá hvězda tohoto odvětví si na desetikilometrové trati vynahradila zklamání z domácích her v Riu de Janeiro, kde byla jako jedna z velkých favoritek až desátá.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ana Marcela Cunhaová v olympijském závodu v dálkovém plavání na 10 km.

Článek

Druhá doplavala po téměř dvou hodinách s odstupem devíti desetin sekundy za pětinásobnou mistryní světa právě šampionka z minulých her Sharon van Rouwendaalová z Nizozemska. Bronz získala Kareena Leeová z Austrálie.

"Přijela jsem sem s tím, že tu medaili hrozně chci. Říkala jsem svému trenérovi, že moje soupeřky to budou mít v tomto závodě hodně těžké, protože jsem po vítězství strašně toužila a byla jsem opravdu velmi dobře připravená," uvedla Cunhaová, jež se představila už jako šestnáctiletá v Pekingu 2008 a při premiéře dálkového plavání v olympijském programu byla pátá.

Po skončení závodu šestinásobná nejlepší světová dálková plavkyně roku odhalila, že pod plaveckou čepičkou skrývala vlasy nabarvené v brazilských žluto-zelených barvách. "Jsme Latinoameričané, žhaví a emocionální lidé. Proto jsem musela v závodě zůstat velmi klidná, abych neztratila soustředění," řekla Cunhaová.

V závodě, jenž startoval už v 6:30 místního času při teplotě vody 29 stupňů Celsia, se rozhodovalo až v závěru. Sedmička nejlepších se vešla do sedmi sekund.

Ve čtvrtek se v Odaiba Marine Parku představí na desetikilometrové trati muži i s českým reprezentantem Matějem Kozubkem.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Dálkové plavání:
Ženy - 10 km:
1. Cunhaová (Braz.) 1:59:30,8
2. Van Rouwendaalová (Niz.) 1:59:31,7
3. Leeová (Austr.) 1:59:32,5
4. Olaszová (Maď.) 1:59:34,8
5. Becková (Něm.) 1:59:35,1
6. Andersonová 1:59:36,9
7. Twichellová (obě USA) 1:59:37,9
8. Sin sin (Čína) 2:00:10,1.

Reklama