Hlavní obsah

Omnium vyhrál britský dráhař Walls, v keirinu uspěla Nizozemka Braspennincxová

Olympijským vítězem v omniu se stal britský dráhař Matthew Walls. Stříbro si vyjel Novozélanďan Campbell Stewart, bronz Ital Elia Viviani. V ženském keirinu byla nejlepší nizozemská dráhařka Shanne Braspennincxová. Druhá skončila Novozélanďanka Ellesse Andrewsová, třetí Kanaďanka Lauriane Genestová.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Olympijským vítězem v omniu se stal britský dráhař Matthew Walls

Článek

Třiadvacetiletý Walls potvrdil roli jednoho z favoritů. Úřadující mistr Evropy a třetí muž loňského mistrovství světa byl ve všech čtyřech disciplínách omnia nejhůře třetí, přičemž scratch i závěrečný bodovací závod vyhrál. Zlato získal s velkým náskokem 24 bodů.

Ze šestého a sedmého místa po třech disciplínách se dokázali v bodovacím závodě prodrat na pódium Viviani se Stewartem. Právě silniční profesionál Viviani, na jehož kontě je i devět vítězných etap na závodech Grand Tours, obhajoval zlato. Úřadující světový šampion Benjamin Thomas z Francie skončil o šest bodů čtvrtý.

Třicetiletá Braspennincxová si na velodromu v Izu spravila náladu z týmového sprintu, v němž byly s Laurine van Riessenovou těsně pod stupni vítězů čtvrté. Dnes se dočkala prvního velkého triumfu kariéry na dráze. Druhá Andrewsová za ní skončila o 61 tisícin sekundy.

V mužském sprintu, do něhož zasáhl ve středeční kvalifikaci i jediný český zástupce Tomáš Bábek, ale zůstal za postupovými pozicemi, už je známé složení finálové čtveřice. Nedostal se do ní velikán Jason Kenny, se šesti zlatými a dvěma stříbrnými medailově nejúspěšnější Brit historie.

O cenné kovy budou bojovat Nizozemci Jeffrey Hoogland a Harrie Lavreysen, kteří už mají zlato z týmového sprintu, Rus Denis Dmitrijev a Británie má mezi nejlepšími zastoupení díky Jacku Carlinovi. Dmitrijeva nechal ve hře výrok sudích. Trinidaďan Nicholas Paul původně slavil postup s výsledkem 2:0, ale nakonec rozhodovala dodatečná třetí jízda, v níž Paul chyboval a prohrál.

Reklama

Související témata: