Hlavní obsah

TOKIJSKÝ ZÁPISNÍK: Buddha v uniformě

Tokio

O rok odložená olympiáda v Tokiu je navzdory pokračující pandemii koronaviru tady a čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Japonska reportéři Michal Osoba, Radek Malina a Pavel Novotný. Své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Tokijského zápisníku.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Tokijský zápisník

Článek

Organizace olympijských her je nezáviděníhodná činnost. K obstarání víc než dvoutýdenních sportovních bakchinálií totiž potřebujete nejenom obrovský balík peněz, ale také téměř bezedný rezervoár lidských zdrojů. Počet míst, na která prostě musíte někoho postavit, i kdyby měl jen ukázat na cestu, se totiž limitně blíží nekonečnu.

V Tokiu je celá situace navíc umocněna pandemickým režimem, který například nařizuje všem účastníkům z ciziny strávit prvních čtrnáct dnů v bublině. Takže bychom se čistě teoreticky neměli vyskytnout jinde než v hotelu, autobusu a zónách vymezených novinářům. K tomu byla navíc vyhlášena uvítací třídenní pseudokaranténa, během níž jste mohli na čtvrthodinku vyběhnout z hotelu na „nutný" nákup.

A v rámci pozic, které museli organizátoři obsadit, přibyli uniformovaní hlídači pohybu ubytovaných osob. Slyšel jsem, že v jiných hotelech měli muži v modrém skutečně snahu hemžení vestibulem monitorovat. V tom našem ale už třetí týden dochází k zajímavému úkazu.

Nás totiž hlídá hotový Buddha, resp. hned několik jeho kolegů a kolegyň. Možná jsem měl jen smůlu, nicméně kdykoliv jsem zatím měl čest kolem strážce pořádku projít, seděl absolutně nehnutě v dokonale pravoúhlé kompozici s rukama v bílých rukavicích položenýma na stehnech. I v hluboké meditativní strnulosti byl sice občas patrný pohyb brvou, ale něco mi říká, že tokijské satori je možná blízko.

Se Sport.cz je Pavel Novotný spojený od prapočátku v roce 2003, od roku 2012 je vedoucím redakce. Jako reportér působil na olympijských hrách ve Vancouveru 2010 a Riu de Janeiro 2016.

Reklama