Hlavní obsah

Ragbisté Fidži porazili v Tokiu Nový Zéland a obhájili olympijské zlato

Tokio

Ragbisté Fidži obhájili v Tokiu olympijské zlato v sedmičkách. Ve finále úřadující šampioni z Ria de Janeiro porazili 27:12 Nový Zéland, bronz získala Argentina. Ragbisté se tak postarali o zisk také druhé medaile pro malý ostrovní stát z jižního Pacifiku v historii.

Foto: Phil Noble, Reuters

Hráči Fidži před zápasem

Článek

Olympijskému úspěchu obětovali pět měsíců, které strávili v kuse na uzavřených soustředěních, aby se vyvarovali nákazy koronavirem. "Byli jsme pět měsíců od rodin, přitom já mám děti, takže to pro mě bylo obtížné. Málem jsem z kempu utekl. Ale kouč mě dovlekl zpátky, dal nás dohromady a makali jsme dál," ocenil kapitán Jerry Tuwai roli velšského trenéra Garetha Babera.

Před pěti lety vyhlásili na Fidži po vítězství ragbistů státní svátek, členové týmu obdrželi státní vyznamenání a jejich portréty se ocitly na bankovkách a mincích. Tuwai očekává, že i tentokrát budou oslavy veliké. "Pro všechny je to velká věc. Doma je asi pořádně rušno. Lidi zapomenou na pandemii a budou slavit. Je to něco mimořádného, ale ani zlatá medaile nemůže nahradit lidský život," prohlásil kapitán zlatého týmu.

Foto: Shuji Kajiyama, ČTK/AP

Ragbisté Fidži (vpravo) obhájili zlaté medaile

Fidžijci ve finále hraném ve třicetistupňovém vedru položili tři pětky v prvním poločase a vedli 19:12. Když Asaeli Tuivuaka položil další pětku dvě minuty před koncem druhé části, bylo jasné, že třídenní turnaj bude mít stejného vítěze jako před pěti lety.

Pro Nový Zéland znamená stříbro výrazné vylepšení výsledku z Ria, kde velmoc tradičního ragby s patnácti hráči obsadila v této zrychlené variantě páté místo. V duelu o bronz porazila Argentina 17:12 finalisty z roku 2016 Brity.

Ragby slavilo v Riu olympijský návrat po 92 letech, do roku 1924 se hrála pod pěti kruhy klasická varianta.

Od čtvrtka do soboty budou v Tokiu hrát svůj turnaj ragbistky, zlato obhajují Australanky.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Ragby:
Muži:
Finále:
Fidži - Nový Zéland 27:12 (19:12),
o 3. místo:
Argentina - Británie 17:12 (12:5),
o 5. místo:
USA - JAR 7:28 (7:14),
o 7. místo:
Kanada - Austrálie 7:26 (7:12),
o 9. místo:
Keňa - Irsko 22:0 (7:0),
o 11. místo:
Japonsko - Korea 31:19 (19:12).
Semifinále:
Nový Zéland - Británie 29:7 (14:7),
Fidži - Argentina 26:14 (12:14),
o 5. až 8. místo:
USA - Kanada 21:14 (7:7),
JAR - Austrálie 22:19 (17:0),

Reklama

Související témata: