Hlavní obsah

Medailové šance pro Ondru rostou, hvězdný Francouz odstoupil

Francouzský lezec Bassa Mawem si v úterní kvalifikaci na olympijských hrách v Tokiu natrhl biceps a musí na operaci. Přijde tak o čtvrteční finále pro osm nejlepších, kam postoupil spolu se svým bratrem Mickaëlem. Tím by se mohly zvýšit šance české medailové naděje Adama Ondry.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Francouzský lezec Bassa Mawem si v kvalifikaci natrhl biceps a bude mimo šest měsíců

Článek

Šestatřicetiletý Mawem utrpěl zranění v lezení na obtížnost, závěrečné ze tří disciplín. V rychlosti, kterou vyhrál, měl být ve čtvrtek prvním Ondrovým soupeřem. Pokud Mawem nebude ve finálové osmičce nahrazen, skončí Ondra ve své nejslabší disciplíně nejhůř čtvrtý.

"Musím na operaci a budu šest měsíců mimo. Těch málo sil, co mi zbylo, nechám svému bratrovi, aby nás co nejlépe reprezentoval ve finále," řekl Mawem. Mladší Mickaël se stal nečekaným vítězem kvalifikace, v níž k triumfu v boulderingu přidal třetí místo v rychlosti a jedenácté v obtížnosti.

"Pokud to tak bude a nenastanou nějaké další okolnosti, které by tu situaci změnily, tak to určitá výhoda je. Samozřejmě musí do toho čtvrtfinále nastoupit, i když sám, nesmí také ulít start. Adam to však neřeší, je připraven na všechny varianty a soustředí se na svůj výkon," komentoval v Tokiu vývoj událostí Ondrův trenér Petr Klofáč.

Sportovní lezení má v Tokiu pod pěti kruhy premiéru. Soutěží se v netradiční kombinaci lezení na rychlost, na obtížnost a v boulderingu. Vítězem se stane lezec s nejnižším součinem všech tří disciplín.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Francouzský lezec Bassa Mawem v kvalifikaci

Reklama

Související témata: