Hlavní obsah

Favorizovaná Slovinka Garnbretová má zlato z premiéry lezení na OH

Aktualizováno

Premiérovou olympijskou vítězkou ve sportovním lezení se v Tokiu stala favorizovaná Slovinka Janja Garnbretová. Dvojnásobná mistryně světa v kombinaci po pátém místě v rychlosti ovládla bouldering i lezení na obtížnost a celkovým součinem pět suverénně zvítězila před Japonkami Miho Nonakaovou a Akijo Nogučiovou.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Premiérovou olympijskou vítězkou ve sportovním lezení se v Tokiu stala favorizovaná Slovinka Janja Garnbretová

Článek

Dvaadvacetiletá Garnbretová, která má z mistrovství světa celkem šest zlatých, byla nejlepší už ve středeční kvalifikaci. V ní zvítězila před o pět let mladší Korejkou So Če-hjon, ta ale finále nezvládla a skončila poslední osmá.

Úvodní rychlost podle očekávání vyhrála dvojnásobná polská mistryně světa v této disciplíně Aleksandra Miroslawová. V boulderingu Garnbretová jako jediná dosáhla na top, nejlepší byla i v obtížnosti, kde zapsala kótu 37+.

Za tři roky v Paříži se bude závodit jen v kombinaci boulderingu a obtížnosti a český lezec Adam Ondra se chce ve francouzské metropoli pokusit o reparát. Osmadvacetiletý český reprezentant ve čtvrtek útočil na medaili, ale nakonec skončil šestý. Nečekaným vítězem se stal osmnáctiletý Španěl Alberto Ginés.

Sportovní lezení:
Ženy:
1. Garnbretová (Slovin.) 5 (5x1x1)
2. Nonakaová 45 (3x3x5)
3. Nogučiová (obě Jap.) 64 (4x4x4)
4. Miroslawová (Pol.) 64 (1x8x8)
5. Raboutouová (USA) 84 (7x2x6)
6. Jaubertová (Fr.) 84 (2x6x7)
7. Pilzová (Rak.) 90 (6x5x3)
8. So Če-hjon (Kor.) 112 (8x7x2)

Reklama

Související témata: