Hlavní obsah

Paráda! Česko má v Tokiu první medaili. Kanoista Rohan je stříbrný

Aktualizováno

Neuvěřitelný závod v kategorii C1 mužů na olympijských hrách v Tokiu. Kanoista Lukáš Rohan zajel parádní finálovou jízdu a i přes jeden šťouch a dvousekundovou penalizaci si dojel pro stříbrnou medaili. Navázal tak na svého otce Jiřího, který je dvojnásobným stříbrným medailistou z olympijských her.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Kanoista Lukáš Rohan si vyjel stříbrnou olympijskou medaili.

Článek
Fotogalerie

Šestadvacetiletý závodník nestačil při své olympijské premiéře jen na Benjamina Savšeka ze Slovinska, třetí skončil Sideris Tasiadis z Německa.

Rohan postoupil do finále čtvrtým časem ze semifinále. V závěrečném vystoupení sice nezopakoval čistou jízdu, hned na čtvrté brance si připsal dvousekundovou penalizaci, ale poté již byl bezchybný a slaví největší úspěch v kariéře. Vítěz červnového Světového poháru v Praze zaostal za Savšekem o 3,71 sekundy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Rodák z Mělníka se bezprostředně po projetí cíle zařadil na druhé místo a musel čekat, zda se na medailových pozicích udrží. Nejlepší trojice ze semifinále ale na své předešlé výkony nenavázala. Španěl Ander Elosegi skončil s jedním dotekem osmý, Australan Daniel Watkins dokonce devátý a nedařilo se ani ve druhé části závodu nejrychlejšímu Martinu Thomasovi z Francie, který nakonec obsadil páté místo.

Rohan ziskem stříbrné medaile navázal na svého otce a trenéra Jiřího, který byl druhý na olympijských hrách v Barceloně 1992 a Atlantě 1996 na deblkanoi společně s Miroslavem Šimkem.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Vodní slalom:
Muži :
C1:
1. Savšek (Slovin.) 98,25 (0 trest sekund),
2. Rohan (ČR) -3,71 (2),
3. Tasiadis (Něm.) -5,45 (0),
4. Burgess (Brit.) -5,61 (0),
5. Thomas (Fr.) -6,73 (0),
6. Beňuš (SR) -7,35 (2),
7. Lokken (USA) -7,83 (2),
8. Elosegi (Šp.) -8,34 (2),
9. Watkins (Austr.) -9,93 (2).

Reklama

Související témata: