Hlavní obsah

Rodinné stříbro doplněno! Český medailista se dočkal i nezvyklé pochvaly

Tokio

Jako malý měl doma „hračky“, jaké moc kluků nemá. Lukáš Rohan si občas vypůjčil dvě stříbrné olympijské medaile, které jeho táta Jiří Rohan vybojoval v Barceloně a Atlantě na deblkanoi s Miroslavem Šimkem. Už tehdy věděl, že svého otce může překonat jediným způsobem – olympijským zlatem.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Kanoista Lukáš Rohan slaví stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu

Článek

To se mu zatím nepovedlo, ale rodinné stříbro má další přírůstek. „Možná ta druhá místa máme jako takové lehké v uvozovkách olympijské prokletí, které mi tedy momentálně vůbec nevadí," usmíval se krátce poté, co si na krk dle regulí sám pověsil olympijské stříbro.

Jeho tatínek opodál přijímal gratulace, však je poslední tři roky svému synovi i trenérem. „Táta má na tom stříbru obrovskou zásluhu, stejně jako další trenéři, kteří mě dřív vedli," říkal Rohan.

Nejsou přitom případem rodinného týmu, kdy by otec vypiplal svého potomka od prvních sportovních krůčků. „Spíš to byla shoda okolností," přiznává Rohan junior. „Nechci říct, že jsme na sebe zbyli, ale trochu se to tomu blížilo," s úsměvem přitakává jeho otec.

Původně byl Lukáš Rohan členem úspěšné skupiny Jiří Prskavce staršího. „Jenže měl těch lidí už opravdu hodně, tak se tak nějak dohodlo, že budeme trénovat spolu. Ale určitě to nebylo cílem," říká úspěšný kouč.

Výhodu měl v tom, že svého syna dokonale znal, ale rodinná pouta můžou být ve vztahu trenér–svěřenec i komplikací. „Pro mě to je trošku těžší, ta linie vztahu je přece jen jiná. Proto jsem se nikdy moc netlačil do toho, abych syna trénoval," přiznává Rohan, jenž je vedle role trenéra tradičně šéfem organizátorů všech vrcholných akcí v pražské Troji.

A mezi kolegy i svěřenci je známý jako perfekcionista, který chválí jen málokdy. „Ale dneska opravdu musím říct, jsem spokojený. Neříkám to často, ale Lukášovi se to opravdu povedlo," přiznal Jiří Rohan poté, co ke dvěma závodnickým olympijským stříbrům přidal první trenérsko-rodičovské.

Reklama

Související témata: