Hlavní obsah

Posledními šampiony ve windsurfingové třídě RS:X jsou Badloe a Lu Jün-siou

Tokio

Posledními olympijskými vítězi ve windsurfingové třídě RS:X jsou Nizozemec Kiran Badloe a Číňanka Lu Jün-siou. V RS:X se letos bojuje pod pěti kruhy počtvrté a naposledy, od Paříže 2024 bude v programu jiná windsurfingová kategorie iQFoil.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Číňanka Lu Jün-siou při derniéře windsurfingové třídy RS:X

Článek

Šestadvacetiletý Badloe splnil v Enošimě roli největšího favorita. Trojnásobný mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy měl už po dvanácti rozjížďkách tak výrazný náskok, že mu k zisku zlata stačilo medailovou jízdu pouze dokončit bez diskvalifikace.

Badloe byl dnes nakonec druhý a se ziskem 37 bodů zvítězil se stejně velkým náskokem před Thomasem Goyardem z Francie. Třetí skončil Číňan Pi Kchun.

Do medailové jízdy pro deset nejlepších nepostoupil Karel Lavický. Jediný zástupce českého jachtingu na letošních OH obsadil po dvanácti rozjížďkách 22. místo.

Mnohem vyrovnanější byl boj o zlato mezi ženami. Pětadvacetiletá Lu Jün-siou se ziskem 36 bodů porazila o dva body šampionku z Ria de Janeiro Charline Piconovou z Francie, jež při rovnosti bodů s Britkou Emmou Wilsonovou získala stříbro díky vítězství v medailové jízdě.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Jachting - RS:X:
Ženy:
1. Lu Jün-siou (Čína) 36 b.,
2. Piconová (Fr.) 38,
3. Wilsonová (Brit.) 38,
4. Maggettiová (It.) 66,
5. De Geusová (Niz.) 72,
6. Spychaková (Izr.) 85,
7. Buhlová-Hansenová (Dán.) 93,
8. Hei Man H V Chan (Hong.) 95.
Muži:
1. Badloe (Niz.) 37,
2. Goyard (Fr.) 74,
3. Pi Kchun (Čína) 75,
4. Cohen (Izr.) 76,
5. Camboni (It.) 76,
6. Myszka (Pol.) 79,
7. Squires (Brit.) 82,
8. Sanz Lanz (Švýc.) 100.

Reklama

Související témata: