Hlavní obsah

Odtajněno! Česká hokejová reprezentace zveřejnila tři nominované hvězdy pro OH

Praha

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd a hlavní trenér Filip Pešán zveřejnili první tři nominované hráče pro zimní olympijské hry v Pekingu. Jsou jimi Ondřej Palát, David Pastrňák a Jakub Voráček.

Foto: Brian Fluharty, Reuters

Útočnou hvězdou českého olympijského týmu v Pekingu bude David Pastrňák.

Článek

Jednotliví účastníci turnaje nahlásili jména už v minulém měsíci Mezinárodní hokejové federaci IIHF, NHL a Hráčské asociaci NHLPA kvůli chystaným mediálním aktivitám. Původně měla zůstat utajena, ale v minulých dnech trio nominovaných zveřejnili Kanaďané a následně i Švédové a Finové.

"Všichni tři podávají v nejlepší soutěži světa dlouhodobě vynikající výkony. Jsou to lídři a jedni z těch, na které budeme při turnaji hodně spoléhat," uvedl v tiskové zprávě generální manažer reprezentace Petr Nedvěd.

Do 15. října mají svazy vybrat širší olympijský kádr. "Bude se v něm počítat s oběma variantami, kdyby ještě došlo k tomu, že hráči z NHL na olympiádě nebudou. Mohu říct, že na něm bude zhruba 140 jmen," řekl ČTK tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund. Širší kádr nebude veřejný a jeho případné odtajnění bude koordinovat IIHF. Konečné nominace nebudou dříve než 11. ledna, protože do 10. ledna ještě může NHL od účasti hráčů ze zámořské ligy odstoupit.

Třicetiletý Palát získal v posledních dvou letech s Tampou Bay Stanleyův pohár. V NHL má odchovanec Frýdku-Místku na kontě 551 utkání a 374 bodů za 125 branek a 249 asistencí. Ve 115 duelech play off nasbíral 73 bodů (37+36).

Pod pěti kruhy se představil už v roce 2014 v Soči, startoval také na Světovém poháru v Torontu v roce 2016 a na mistrovství světa v Bratislavě před dvěma roky.

O pět let mladší Pastrňák získal v sezoně 2019/20 v NHL Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, se 48 góly ze 70 utkání se tehdy podělil o prvenství s ruským kanonýrem Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu. V základní části NHL má bilanci 427 bodů za 200 gólů a 227 asistencí z 438 utkání. V bojích o Stanley Cup si v 63 duelech připsal 68 bodů (27+41).

Odchovanec Havířova se může těšit na premiérovou účast na olympiádě. Dosud reprezentoval na třech světových šampionátech v letech 2016 až 2018 a nechyběl na Světovém poháru v roce 2016.

Dvaatřicetiletý Voráček, který se před touto sezonou po deseti letech strávených ve Philadelphii vrátil do Columbusu, má nejbohatší reprezentační minulost z celého tria. Je mistrem světa z roku 2010. Celkem startoval na šesti světových šampionátech. V roce 2011 získal bronz a v letech 2015 v Praze, o dva roky později v Paříži i předloni v Bratislavě byl kapitánem. Nechyběl na OH v Soči ani na posledním Světovém poháru.

V NHL může v této sezoně pokořit hranici 1000 zápasů v základní části. V dosavadních 968 duelech nasbíral 738 bodů za 216 gólů a 522 přihrávek. Ve 49 zápasech play off si připsal 28 bodů (9+19).

Reklama