Hlavní obsah

Vrzalová dostala odměnu. Vrací se na stadión, kde jí vypla hlava

Tábor

V poklidu trénovala na hlavní část sezóny v Tatrách, když běžkyni Simoně Vrzalové přišla příjemná zpráva. Ve třiceti letech si odbude premiéru na Diamantové lize (v sobotu i v neděli vysílá od 15.00 ČT 2). A hned na Olympijském stadiónu v Londýně při tečce za víkendovým programem, kdy britští fanoušci na míli poženou své eso Lauru Muirovou proti nejlepším Afričankám.

Foto: Jan Kucharčík

Vítkovická běžkyně Simona Vrzalová.

Článek

„Jsem z toho docela nervózní,“ přiznala Vrzalová. Také hned v Tatrách s koučem Augustinem Šulcem začala dojíždět na stadión do Popradu, aby se co nejlépe na nedělní závod připravila.

Vedle radosti z pozvánky mezi elitu, kterou si vysloužila i druhým nejlepším časem české historie na patnáctistovce 4:04,80 při Zlaté tretře, se ale Vrzalové vybavily vzpomínky na loňské mistrovství světa právě v Londýně. „To bylo první, co mě napadlo,“ přiznává.

Chce si spravit reputaci

Před rokem totiž v rozběhu náhle na začátku cílové rovinky vystoupila z dráhy a závod nedokončila. „Byla jsem tehdy strašně přemotivovaná. Na tréninku jsem běhala skvěle, hodně si věřila na postup i dobrý čas, a když jsem viděla, že to nejde, hlava mi najednou vypla a udělala jsem tohle,“ vybavuje si svůj výpadek. „Snad si spravím reputaci,“ věří.

Míli, která se běhá převážně v anglosaském světě, si Vrzalová v elitní konkurenci vyzkouší poprvé, její osobní rekord 4:48,9 nemá velkou vypovídací hodnotu. Z českých atletek běžela dosud nejrychleji před 32 lety Ivana Walterová za 4:22,82.

„Chtěla bych běžet na hranici rekordu, věřím, že je v mých silách se mu aspoň přiblížit, když už ne ho překonat,“ říká Vrzalová před závodem nazvaným Míle Millicent Fawcettové na počest britské sufražetky a stého výročí volebního práva pro britské ženy.

Reklama