Hlavní obsah

Fotbalovou budoucnost zamítl a sní o evropském finále

Michal OsobaPrávo

Před čtyřmi lety po dlouhém váhání zašel v Hradci Králové na konci fotbalové zimní přípravy za trenérem a ohlásil mu: „Vybral jsem si běh, s fotbalem teď končím.“ I když Filip Šnejdr kopal dorosteneckou ligu, svého rozhodnutí nelituje. Na osmistovce se třiadvacetiletý atlet pražské Slavie zlepšuje každým rokem, a tak na mistrovství Evropy do Berlína vyrazí i se snem o startu ve finále.

Foto: Jan Kucharčík

Filip Šnejdr ve slávistické štafetě na mistrovství republiky v Kladně.

Článek

Ještě po přechodu k atletice občas nazul kopačky a vyrazil pomoct Kratonohám v boji o postup do divize. „V poslední době ale už ne, maximálně si dám vánoční turnaj v hale. Teď už není čas a taky se bojím, do ostrého zápasu bych nešel,“ má jasno Šnejdr, jehož k atletice zlákala i vidina většího množství volného času.

Jak se ukázalo, klamavá. „Trénujeme mnohem víc než na fotbale, ale můžu si zase vybrat kdy,“ cení si Šnejdr, jehož vedle atletiky zaměstnávají přednášky a zkoušky na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy.

Trénink na koloběžce

V Praze se začlenil mezi Šlachouny, jak si říká skupina kouče Petra Novotného, do přípravy zařadil i mezi slávisty oblíbený prostředek, koloběžku.

„Mám ji zatím asi půl roku, najel jsem dvě stě kilometrů, na podzim to bude víc. Je pravda, že kluci ze Slavie jezdí hodně, pár jich teď absolvovalo i trasu italského Gira,“ připomíná běžec s přezdívkou Pejsek, jenž na dráze většinou kombinuje sluneční a dioptrické brýle.

„Mám čtyři dioptrie a astigmatismus. Fotbal jsem hrál s čočkama, ale teď je příjemnější si jen nasadit brýle. Jednu halovou sezónu jsem absolvoval dokonce bez nich a taky jsem nějak viděl,“ usmívá se.

Šnejdr se letos zlepšil o sekundu a půl, s časem 1:45,56 mu patří v redukovaných evropských tabulkách jedenácté místo. A se žádným Evropanem ještě letos neprohrál, byť se s úplnou elitou zatím nepotkal. „Evropské finále? Možné to je, ale už jen semifinále bude těžké, lidí s osobákem pod 1:46,50 je tam spousta,“ ví Šnejdr.

Reklama