Hlavní obsah

Konečně česká medaile! Ogrodníková stříbrná. Hodboď šokoval postupem, Cachová má osobní rekord

Berlín
Aktualizováno

Pro českou atletickou výpravu je to už o hodně veselejší! Na berlínském mistrovství Evropy má konečně na kontě medaili, postarala se o ni Nikola Ogrodníková, která skončila druhá v hodu oštěpem výkonem 61,85 m. A přišly i další podařené české výkony.

Foto: Ivana Roháčková

Nikola Ogrodníková ve finále ME v Berlíně.

Článek
Fotogalerie

Hrozba, že Česko bude na ME bez cenného kovu, je odvrácena. Ogrodníkovou porazila jen Němka Christin Hussongová rekordem šampionátu 67,90.

Češka zažívá báječnou sezónu, je zdatnou zástupkyní Barbory Špotákové, která je na mateřské. Věhlasná česká oštěpařská škola tak znovu slaví úspěch, i když muži neuspěli. Na ME zůstalo Česko v téhle disciplíně bez medaile naposledy před šestnácti lety. Druhá česká oštěpařka Irena Šedivá obsadila lichotivé sedmé místo.

Parádním výkonem se blýskl i Lukáš Hodboď, který se probojoval v běhu na 800 metrů do finále. Ve svém rozběhu byl pátý za 1:46,57 a postoupil jako poslední časem.

Osobní rekord si vytvořila i výškařka Michaela Hrubá, která ve finále obsadila konečné šesté místo. Stejnou pozici obsadila sedmibojařka Kateřina Cachová.

První pokus stačil na stříbro

Ogrodníková už v této sezóně stála třikrát na stupních vítězů při Diamantové lize, v Lausanne dokonce na stupni nejvyšším. Do svého prvního velkého finále vstoupila hodem dlouhým 61,85 m a ten nakonec stačil na stříbro, protože soupeřkám se příliš nedařilo.

Jen Hussongová se před domácím publikem vypnula k mimořádnému výkonu. Už v kvalifikaci poprvé přehodila 67 metrů a ve finále se hned prvním hodem ještě zlepšila. Vítězstvím napodobila čtvrteční triumf svého krajana Thomase Röhlera. Šedivá hodila 59,76.

Zlepšila si sezónní maximum

Hrubá si zlepšila letošní maximum na 191 centimetrů. Vyhrála Ruska Marija Lasickeneová, když překonala rovné dva metry. Stejně vysoko se dostala Bulharka Mirela Demirevová, ale až na třetí pokus.

Žádná disciplína neměla v Berlíně tak jasnou favoritku jako výška žen. Vždyť Lasickeneová během posledních dvou let prohrála jen jednou ze 47 možností - letos v červenci při Diamantové lize v Rabatu. Letos sedmkrát překonala dvoumetrovou hranici, v Paříži a Londýně zdolala 204 centimetrů.

Přesto viděli diváci na Olympijském stadionu drama. Demirevová po úspěchu na 194 cm riskovala, dvě výšky vynechala a 200 centimetrů zdolala na třetí pokus. Lasickeneová však uspěla už napodruhé a ke dvěma titulům mistryně světa přidala evropské zlato.

Skvělá Cachová, slaví Thiamová

Cachová v sedmiboji pokračovala i druhý den ve výkonech nad úrovní svých letošních maxim. V dálce druhým perfektně trefeným pokusem si připsala 636 cm, jen čtyři centimetry za deset let starým osobním rekordem, a v té chvíli byla pátá.

I v oštěpu si hodem dlouhým 44,64 m zlepšila o více než dva metry nejlepší letošní výkon, přesto ji obhájkyně titulu Anouk Vetterová z Nizozemska odsunula na šestou příčku. V závěrečné osmistovce Cachové v závěru došly síly, přesto svůj osobní rekord v sedmiboji vylepšila o 72 bodů. Na čas potřebný k zisku 6460 bodů, což je hodnota českého rekordu Elišky Klučinové, ovšem nedosáhla.

Vyhrála Belgičanka Nafissatou Thiamová, ke zlatu z olympijských her a mistrovství světa přidala další titul ziskem bodů 6816 bodů. Cachová dopadla stejně jako na předchozím evropském šampionátu, ale s podstatně lepšími výsledky. Ve většině ze sedmi disciplín překonala nebo vyrovnala své letošní nejlepší výkony a poprvé nasbírala 6400 bodů.

Thiamová měla v letošních tabulkách před největšími soupeřkami náskok více než 250 bodů, přesto o jejím vítězství dlouho nebylo rozhodnuto. Šampionát ji nezastihl v optimální formě a ve většině disciplín byla horší než při mítinku v rakouském Götzisu. To platí i o výšce, kde by s osobním rekordem 201 cm mohla bojovat o medaili se specialistkami, ale ve čtvrtek zůstala o deset centimetrů níž.

Ale osobní rekord si vylepšila v kouli a rozhodující útok na zlato udělala ve své další parádní disciplíně - hodu oštěpem, v němž je i belgickou rekordmankou. Za hod dlouhý 57,91 metru získala o tři sta bodů více než do té doby vedoucí britská halová mistryně světa Katarina Johnsonová-Thompsonová.

Zlato na čtvrtce získal znovu Brit

Matthew Hudson-Smith vybojoval v Berlíně už jedenácté evropské zlato pro Británii v běhu na 400 metrů v čase 44,78 sekundy. Belgická dvojčata Kevin a Jonathan Borléeové ho pronásledovali marně a Nor Karsten Warholm, který chtěl získat zlaté double na překážkové i hladké čtvrtce, přecenil síly a doběhl ve finále poslední.

Čtvrtka je pro Brity parádní disciplínou a nikdo nemá na mistrovství Evropy tolik vítězství jako oni. Dva poslední šampionáty vyhrál Martyn Rooney, ale v Berlíně vypadl už v semifinále.

Jeho krajan Hudson-Smith však potvrdil pozici lídra evropských tabulek. Do cílové rovinky vbíhal s velkým náskokem, a přestože v závěru očividně tuhnul, vedení si udržel. Kevin Borlée přidal ke zlatu z roku 2010 stříbro, jeho bratr Jonathan získal bronz, svou první individuální medaili po úspěších ve štafetě.

Švýcarka Léa Sprungerová by mohla zvolit stejnou kombinaci jako Warholm, protože letos vládne evropským tabulkám jak na hladká čtvrtce, tak na překážkách. Před dvěma lety v Amsterodamu doběhla na překážkách třetí, teď získala zlato výkonem 54,33. Ze svého letošního nejlepšího evropského času ubrala ve finále 46 setin.

Překvapení se zrodilo v běhu na 110 m překážek. Největším favoritem byl Rus Sergej Šubenkov, vždyť pět nejlepších světových časů nese letos jeho jmenovku. V plánu měl i útok na evropský rekord 12,91 Brita Colina Jacksona z roku 1993, za nímž letos zůstal o jedinou setinu. Jenže ve finále ho porazil Pascal Martinot-Lagarde. Oba prolétli cílem v čase 13,17, ale o zlatu pro Francouze rozhodla cílová fotografie - o pouhé dvě tisíciny sekundy.

Běh na 1500 vyhrál nejmladší z norského klanu Ingebrigtsenů - teprve sedmnáctiletý Jakob. Jeho dva bratři, kteří už mají zlato z minulých šampionátů, se na stupně vítězů nedostali, ale budou mít šanci ještě v závodě na 5000 m. Stříbro vybojoval tréninkový partner Jakuba Holuši Polák Lewandowski a bronz Brit Jake Wightman.

Zlato na 800 m obhájila Ukrajinka Natalja Pryščepová v takticky vedeném závodě v čase 2:00,38. Stejně jako v Amsterodamu ve finiši porazila Francouzku Renelle Lamoteovou, která přijela do Berlína s nejlepším letošním časem.

Řecká trojskokanka Paraskevi Papachristuová hned druhým skokem vyrovnala svůj letošní nejlepší evropský výkon 14,60 m a na to žádná soupeřka nedokázala odpovědět. K bronzu z roku 2016 přidala zlato, už třetí pro řeckou výpravu v Berlíně.

Dvě Češky jsou ve finále na 1500 m

Simona Vrzalová i Diana Mezuliáníková postoupily do nedělního finále běhu na 1500 metrů.

Vrzalová a Mezuliáníková měly naplánované, že v případě potřeby potáhnou závodní pole k rychlejšímu času. "Domluvily jsme se se Simonou, že bychom se případně vystřídaly, kdyby to bylo pomalé, ale zas tak pomalu se to nerozběhlo. Čas byl rychlý a díky tomu jsem se dostala do finále. Po taktické stránce jsem spokojená," řekla Mezuliáníková.

Vrzalová byla ráda, že budou ve finále dvě. "Myslím, že to je super. Že se můžeme navzájem hecovat a podporovat. Je to lepší, než kdybych tam nikomu nerozumněla. Ta angličtina je hrozná," řekla.

Z trojice českých mílařek v rozběhu neuspěla jen Kristiina Mäki.

Roli favoritky potvrdila hladkým vítězstvím v prvním rozběhu Britka Laura Muirová, která původně chtěla kombinaci s osmistovkou, ale po problémech s achillovkou se soustředila jen na delší trať. V druhém rozběhu byla Polka s marockými kořeny Sofia Ennaouiová ještě výrazně rychlejší - 4:08,60.

Štafeta mužů má rekord i finále

Čtvrtkařská štafeta skončila před dvěma lety v Amsterodamu čtvrtá, v rozběhu tam vytvořila český rekord 3:02,66. Dnes nastoupila v podobném složení, jen Jana Tesaře nahradil Vít Müller. Dalšími členy byli tehdy i dnes Patrik Šorm a Michal Desenský.

Finišman Maslák předstihl polskou štafetu, která před dvěma lety brala stříbro. Z českého rekordu čtvrtkaři ubrali 14 setin a vzhledem k tomu, jak Maslák vypouštěl závěr, by v sobotním finále mohli být ještě rychlejší. Druhé semifinále hladce vyhráli obhájci zlata z Belgie, přestože šetřili dva ze tří bratrů Borléeových.

Kladivářka Kateřina Šafránková nepostoupila z kvalifikace a nenaváže tak na loňské osmé místo ze světového šampionátu v Londýně. Výkon 64,85 byl více než čtyři metry za jejím letošním maximem z Ostravy.

Devětadvacetiletá kladivářka na svém pátém mistrovství Evropy netrefila ani jeden pokus. Při prvním přešlápla, další dva skončily pod hranicí 65 metrů. Opakovala se tak situace z olympijských her v Riu de Janeiro, kdy Šafránková také skončila v kvalifikaci.

Marcela Pírková nepostoupila z rozběhu na 200 metrů. Čas 23,72 je 36 setin za jejím letošním maximem a stačil jen na 15. místo.

Tyčkař Jan Kudlička ztroskotal už v kvalifikaci soutěže tyčkařů, když  přeskočil jenom 536 cm a navázal tak na nepovedený průběh celé letní atletické sezóny.

Sekanová si v rozběhu na 3000 m překážek vylepšila letošní maximum časem 9:50,38, ale v rychlém závodě ztratila kontakt se soupeřkami už po třech kolech. Doběhla na dvanáctém místě více než 25 sekund za vítěznou Norkou Karoline Grövdahlovou. Také Pírková skončila na 200 metrů už v rozběhu. Čas 23,72 je 36 setin za jejím letošním maximem z Ostravy a stačil jen na 15. místo.800 m:10 m př. - semifinále:

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně:
Finále:
Muži:
400 m:
1. Hudson-Smith (Brit.) 44,78
2. K. Borlée 45,13
3. J. Borlée (oba Belg.) 45,19
4. Zalewski (Pol.) 45,34
5. Janežič (Slovin.) 45,43
6. Husillos (Šp.) 45,61
1500 m:
1. J. Ingebrigtsen (Nor.) 3:38,10
2. Lewandowski (Pol.) 3:38,14
3. Wightman (Brit.) 3:38,25
4. H. Ingebrigtsen (Nor.) 3:38,50
5. Grice (Brit.) 3:38,65
6. Bertašius (Lit.) 3:39,04
110 m př. (vítr 0,0 m/s):
1. Martinot-Lagarde (Fr.) 13,17
2. Šubenkov (Rus.) 13,17
3. Ortega (Šp.) 13,34
4. Czykier (Pol.) 13,38
5. Traber (Něm.) 13,46
6. Pozzi (Brit.) 13,48
Ženy:
800 m:
1. Pryščepová (Ukr.) 2:00,38
2. Lamoteová (Fr.) 2:00,62
3. Ljachovová (Ukr.) 2:00,79
4. Traceyová (Brit.) 2:00,86
5. Sabatová (Pol.) 2:01,26
6. Sharpová (Brit.) 2:01,83
400 m př.:
1. Sprungerová (Švýc.) 54,33
2. Ryžykovová (Ukr.) 54,51
3. Beesleyová (Brit.) 55,31
4. Claesová (Belg.) 55,31
5. Pedrosová (It.) 55,80
6. Rudakovová (Rus.) 55,89
Výška:
1. Lasickeneová (Rus.) 200
2. Demirevová (Bul.) 200
3. Jungfleischová (Něm.) 196
4. Palšyteová (Lit.) 196
5. Tabašnyková (Ukr.) 194
6. Hrubá (ČR) 191
Trojskok:
1. Papahrístuová (Řec.) 14,60
2. Gierischová (Něm.) 14,45
3. Peleteirová (Šp.) 14,44
4. Panturoiuová (Rum.) 14,38
5. Minenková (Izr.) 14,37
6. Petrovová (Bul.) 14,26
Oštěp:
1. Hussongová (Něm.) 67,90
2. Ogrodníková (ČR) 61,85
3. Jasiunaiteová (Lit.) 61,59
4. Ratejová (Slovin.) 61,41
5. Chaladovičová (Běl.) 60,92
6. Alaisová (Fr.) 60,01
7. Šedivá (ČR) 59,76
Sedmiboj:
1. Thiamová (Belg.) 6816 (100 m př.: 13,69 - výška: 191 - koule: 15,35 - 200 m: 24,81 - dálka: 660 - oštěp: 57,91 - 800 m: 2:19,35)
2. Johnsonová-Thompsonová (Brit.) 6759 (13,34 - 191 - 13,09 - 22,88 - 668 - 42,16 - 2:09,84)
3. Schäferová (Něm.) 6602 (13,33 - 179 - 14,12 - 23,75 - 624 - 53,73 - 2:14,65)
4. Dadicová (Rak.) 6552
5. Vetterová (Niz.) 6414
6. Cachová (ČR) 6400 (13,29 - 185 - 12,71 - 24,25 - 636 - 44,64 - 2:14,91)
Kvalifikace:
Muži:
800 m:
1. Kszczot (Pol.) 1:46,11
...
8. Hodboď (ČR) 1:46,57 - postoupil do finále
110 m př. - semifinále:
1. Ortega (Šp.) 13,21
4x400 m - rozběhy:
1. Británie (Chalmers, Cowan, Yousif, Rooney) 3:01,62
2. Francie (Anne, Hanne, Atine, Jordier) 3:01,67
3. ČR (Šorm, Desenský, Müller, Maslák) 3:02,52 - český rekord
4. Belgie (Watrin, Vanderbemden, Sacoor, D. Borlée) 3:02,55
Tyč:
1. R. Lavillenie, Chapelle (oba Fr.)
Lisek
Wojciechowski (oba Pol.)
Guttormsen (Nor.) všichni 561
...
25. Kudlička (ČR) 536 - nepostoupil
Trojskok:
1. Copello (Ázerb.) 16,82
Ženy:
200 m ženy - rozběhy:
1. Müllerová (Něm.) 23,06
...
15. Pírková (ČR) 23,72 - nepostoupila
semifinále:
1. Asherová-Smithová (Brit.) 22,33
1500 m - rozběhy:
1. Ennaouiová (Pol.) 4:08,60
...
5. Vrzalová 4:09,11
10. Mezuliáníková 4:09,98 - postoupily do finále
14. Mäki (všechny ČR) 4:10,35 - nepostoupila
3000 m př. - rozběhy:
1. Schlumpfová (Švýc.) 9:32,32
...
25. Sekanová (ČR) 9:50,38 - nepostoupila
4x400 m - rozběhy:
1. Itálie 3:27,63
Kladivo:
1. Wlodarczyková (Pol.) 75,10
...
22. Šafránková (ČR) 64,85 - nepostoupila
Tabulka medailí na ME v atletice v Berlíně:
1.Německo364
2.Británie333
3.Polsko330
4.Francie310
Řecko310
6.Ukrajina222
7.Norsko200
8.Belgie121
9.Turecko111
10.Bělorusko103
11.Litva101
Švýcarsko101
13.Izrael100
Portugalsko100
15.Španělsko013
16.Nizozemsko011
Švédsko011
18.Bulharsko010
Česko010
Slovensko010
21.Itálie002
22.Rakousko001
Estonsko001
Maďarsko001
Irsko001

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články