Hlavní obsah

IAAF bude hlasovat o suspendaci ruských atletů. Distanc prodloužila už osmkrát

Rada Mezinárodní atletické federace (IAAF) bude v úterý hlasovat o suspendaci ruského svazu kvůli dopingu. Ruská asociace (RUSAF) je kvůli dopingovým skandálům v trestu od 13. listopadu 2015 a světová federace její distanc od té doby prodloužila už osmkrát.

Foto: Ai Project, Reuters

Rada Mezinárodní atletické federace (IAAF) bude v úterý hlasovat o suspendaci ruského svazu kvůli dopingu.

Článek

Tentokrát mohou Rusové k zasedání šestadvacetičlenné rady IAAF vzhlížet s větším optimismem než při minulých příležitostech. V září totiž Světová antidopingová agentura (WADA) uznala činnost Ruské antidopingové agentury (RUSADA), což je jedna z podmínek IAAF k přijetí Ruska zpět do atletické rodiny.

K dalším podmínkám nicméně patří, aby Rusko uznalo závěry McLarenovy a Schmidovy komise o státem řízeném dopingu. Zároveň musí Rusko dát Komisi pro bezúhonnost atletiky (AIU) přístup ke vzorkům odebraným v moskevské laboratoři v letech 2011-2015.

Vybraní ruští atleti mohou během suspendace startovat v mezinárodních soutěžích pod neutrální vlajkou a pouze za splnění určitých podmínek týkajících se antidopingu. Naposledy IAAF prodloužila ruský distanc letos v červenci.

Reklama